Hlavní obsah

Bátora nečekaně končí v D.O.S.T., už nechce vzdorovat útokům

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kontroverzní poradce ministra školství Josefa Dobeše (VV) Ladislav Bátora ve čtvrtek skončí v čele hnutí D.O.S.T., které podporuje politiku Hradu. Sdružení, které uvažuje o přeměně v politickou stranu, tím ztrácí svou nejvýraznější a mediálně nejznámější tvář.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ladislav Bátora

Článek

Zřejmým důvodem rezignace na post předsedy je i to, že za vulgární kritiku na adresu členů vlády to Bátora schytal nejen od Dobeše, ale i svých nejbližších spolupracovníků. Odejde podle svých slov i z ministerstva školství.

Bátora tvrdí, že je už několik měsíců cílem útoků ze všech stran a už nemá vůli jim vzdorovat. "Spotřebovává to příliš mnoho času a energie," napsal Právu.

„K mé rezignaci na předsedu akce D.O.S.T. dojde ve čtvrtek v poledne, členové našeho hnutí asi budou překvapeni. Ale řeknu jim, ať si důvody přečtou v Právu,“ řekl Bátora. Dodal, že si výroky na adresu ministrů financí a zahraničí Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga (oba TOP 09) „všechno moc a moc pokazil“. Dokonce ve vlastních řadách.

Bátorovy výroky „jsou za hranou toho, co je pro mě přijatelné“, komentoval to v Právu Dobeš.

Bátora ve středu pro Právo uvedl, že skončí i v roli Dobešova poradce: „Mám na školství 0,1 úvazku, je logické, jak jistě chápete, že zde také skončím. To bude jen další kapitola.“ Dobeš Právu řekl, že bude s Bátorou jednat příští týden.

Bátora odešel z pozice zástupce šéfky ministrova kabinetu v říjnu a na vlastní žádost, nelíbilo se mu, že nesměl jako úředník veřejně vystupovat v rámci svých aktivit. Dobeš při té příležitosti Bátoru pochválil, že díky jeho škrtům a propouštění úřad ušetřil 150 miliónů.

Havlovci nám hrozí, tvrdí Bátora mladší

Podporu Bátorovi vyjádřil jeho syn Alexandr. „Je pravda, že táta dokázal té kampani vzdorovat tak dlouho. To se dá brát jako určité vítězství nad tou skupinou, co se ho snažila uštvat,“ uvedl v rozhovoru na radikálním webu Národní myšlenka. A podotkl: „Nám chodí havlovci vytloukat okna, vyhrožují nám smrtí, vloupávají se nám do soukromí, ale ne, největší nebezpečí je ten zlý, zlý fašista Bátora. Mnoha lidem, často dokonce velmi blízkým, bych přál prožít si bátoriádu na vlastní kůži.“

Ladislav Bátora v minulosti kandidoval za nacionalistickou Národní stranu ve volbách do Sněmovny. Právo též přineslo zprávu, že by se Dobeš měl účastnit Bátorova cyklu Hovory na pravici, ministr to ale odmítl s tím, že je pracovně zaneprázdněn. Pozvánka s Dobešovou fotkou ale stále visí, jakoby natruc, již od minulé soboty na webu hnutí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám