Hlavní obsah

Český lékař zachránil na Slovensku život: Pomohla mi válečná zkušenost, říká

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na české vojenské lékaře, kteří byli minulý týden vysláni na výpomoc do slovenských nemocnic, jistě nadosmrti nezapomene mladík (narozený v roce 1989), kterého přivezli v úterý ve dvě hodiny ráno do nitranské nemocnice s rozsáhlými a četnými poraněními po autonehodě.

Článek

Na pohotovosti zrovna sloužila svou teprve druhou službu čerstvá slovenská absolventka lékařské fakulty, která ukončila školu teprve před třemi měsíci, a tudíž zatím nemá potřebnou praxi a zkušenosti.

Měla ale štěstí, protože na sále se k složité operaci postavil český anesteziolog Radek Uher, který má s těžkými zraněními zkušenosti z válečné mise v Afghánistánu, kde několikrát byl u operace vojáků zle zraněných z přestřelek či poté, co najeli na miny.

„Z lékařského hlediska je zkušenost z působení v Afghánistánu výjimečná tím, že máte možnost setkat se s jiným typem zranění, například střelná a střepinová zranění, se kterými se v běžné praxi doma prakticky nesetkáte. A samozřejmě nezanedbatelná je i lidská zkušenost ze situací, kdy jste nucen být schopen se rychle rozhodovat a pracovat ve velmi improvizovaných, mnohdy ne zrovna bezpečných podmínkách,“ sdělil Právu Uher.

Slovenská mise měla smysl

U slovenského mladíka diagnostikovali tepenné krvácení v oblasti loketní jamky, krvácení do břicha a hrudníku, utrpěl zlomeniny stehenní a pažní kosti a měl natrženou slezinu.

„U pacienta v Nitře byla situace složitá tím, že šlo o polytrauma, se kterým se také nesetkáváte každý den. Tedy o zranění více než dvou životně důležitých systémů, kdy je pacient bezprostředně ohrožen na životě především díky hrozbě vykrvácení,“ dodal Uher. Složitá operace dopadla dobře a pacient je již mimo ohrožení života.

Třicet českých vojenských lékařů odjelo v sobotu, sloužili v nemocnicích v Nitře a Bratislavě, z kterých odešly desítky nespokojených lékařů. Podle ministerstva obrany provedli 91 dalších úkonů, kdy byli pacienti buď přímo ohroženi na životě, nebo by bez okamžitého lékařského zásahu skončili s trvalým a nevratným poškozením zdraví.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda pošle 30 lékařů na pomoc Slovensku

Česká vláda v pátek schválila vyslání 30 vojenských lékařů na pomoc Slovensku. Je mezi nimi například 11 chirurgů či deset anesteziologů. Podle premiéra Petra...

Výběr článků

Načítám