Hlavní obsah

Odboráři přišli připomenout Hegerovi jeho platové sliby

– Praha

Zhruba 150 zdravotnických odborářů ve středu v poledne přišlo připomenout ministrovi zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09) jeho sliby ohledně platů. Přinesli mu před jeho úřad své prohlášení jako poslední ze série dárků, které ministrovi posílali v měsíční kampani Zůstáváme, splňte sliby.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Odboráři vytvořili před úřadem ministerstva zdravotnictví živý řetěz.

Článek

Heger nabídl růst platů od ledna o 6,25 procenta, to odborům nestačí. Situaci si chtějí vyjasnit s Hegerem za přítomnosti premiéra Petra Nečase (ODS). Schůzku jim prý Nečas slíbil na tento týden.

„Splňte sliby a zvyšte od ledna 2012 platy a mzdy všech zaměstnanců zdravotnictví,“ uvádí se v prohlášení účastníků happeningu, které po skončení akce předají Hegerovi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Odbory protestují proti vládním škrtům.

„Náš mandát je silný - pocházíme ze všech nemocnic v republice bez ohledu na zřizovatele, jsme jeden velký tým složený z nejrůznějších profesí. Jsme nejcennější částí zdravotnictví - bez nás a naší práce zbydou jen pusté budovy a zbytečné přístroje. Máme i podporu občanů, kteří chtějí žít v zemi, kde se dané sliby dodržují. Za tuto podporu děkujeme,“ napsali v prohlášení ministrovi zdravotníci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lékařské odbory podpořily i další organizace z Českomoravské konfederace odborových svazů.

Zdravotníky přišli podpořit zástupci i jiných sdružení z Českomoravské konfederace odborových svazů. Odbory lékařů, sester a dalších zdravotníků z nemocnic vytvořily Zdravotnickou trojku, dohromady zastupuje 48 tisíc odborářů, více než polovinu personálu nemocnic.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vláda porušila dohodu s lékaři a platy jim zvyšovat o deset procent nechce. Slib navýšení mezd jen o 6,25 procenta chápou odbory jako křivdu.

Mítinky se od 7. listopadu do 7. prosince konaly postupně ve všech krajích. Ve dnech, kdy mítink nebyl, dostal ministr připomínací dárky - prvním byla obří kopie memoranda a velký budík nastavený na pět minut po dvanácté.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace byla srozumitelná i cizincům.

Heger tvrdí, že v úhradové vyhlášce pro příští rok jsou peníze i na zvýšení platů podle memoranda, které podepsal v únoru na závěr protestní odborové akce Děkujeme, odcházíme. Odbory shodně s nemocnicemi tvrdí opak.

Po mítinku se sejdou na poradě předsedové a krajští koordinátoři Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů a rozhodnou o případném přitvrzení akcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám