Hlavní obsah

Barták se brání: S Topolánkem jsme jen dojednávali práci pro české dělníky

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jim

Exministr obrany Martin Barták se ohradil proti obvinění z korupce v souvislosti s údajným uplácením, které mělo doprovázet dřívější obchodní spor mezi společnostmi Tatra a Praga. Podle něj se se zástupci Tatry v USA sešel krátce a nikdo tehdy korupci nehlásil. Delegaci Mirka Topolánka (ODS) šlo prý o to, aby zajistili k zakázce Tater českého subdodavatele na náhradní díly v podobě Pragy.

Článek

Policie vychází ze svědectví čelních představitelů americké firmy Tatra Williama Cabanisse a Duncana Sallarse, kteří polici sdělili, že Barták si prý při oficiální návštěvě tehdejšího premiéra Mirka Topolánka v USA řekl o pět miliónů dolarů, aby uklidnil spory mezi Tatrou a Pragou.

K neoficiálnímu setkání mělo dojít v únoru roku 2008 na střelnici Centreville u Washingtonu. „Měl jsem vyjádřit (Topolánkovu) nespokojenost, jednalo se o Pragu,“ vysvětlil Barták.

Foto: Petr Horník, Právo

Exministr obrany Martin Barták

Podle Bartáka dostal od Topolánka pověření, aby tlumočil, že nějaká kompenzace za protiraketový radar by byla dobrá, když „propagujeme radar, a politicky z toho nic nemáme“. Měl ale také ujistit, že rozvázání smluv s Tatrou, která nechtěla navzdory podmínkám brát náhradní díly u české Pragy, se nechystá.

Spor o převodovky
Kauza, kvůli které teď padla dvě obvinění, se táhne už více než rok a týká se sporu mezi Tatrou a společností Praga. Jeho okolnostmi se detektivové začali zabývat loni v listopadu poté, co někdejší americký velvyslanec v ČR a současný předseda dozorčí rady Tatry William Cabaniss prohlásil, že si mu v roce 2008 tehdejší náměstek ministryně obrany Vlasty Parkanové Barták při oficiální návštěvě USA řekl o milióny dolarů za urovnání problémů mezi oběma společnostmi.
Pragovka měla Tatře jako subdodavatel její armádní zakázky dodávat své převodovky a nápravy. Tatra, vlastněná Američany, jí ale smlouvu vypověděla s tím, že jsou pragovácké díly údajně nekvalitní. Tím však porušila svůj závazek, díky němuž miliardový kontrakt získala, a to, že bude odebírat převážnou část dílů od českých subdodavatelů, a začaly také váznout její dodávky armádě. Vedení Pragy se poté na Tatře v arbitráži domáhalo zaplacení náhrady škody.
V souvislosti s kontraktem vyplatilo vedení Tatry svému prostředníkovi, bývalému armádnímu důstojníkovi Pavlovi Stoškovi, zprostředkovatelskou provizi ve výši 27 miliónů. Policie se tím sice z podnětu vojenského zpravodajství zabývala, ale v roce 2007 případ uložila k ledu.

„Byla podepsána smlouva, že tatrovky nebudou skládačkou z cizích subdodavatelů, ale výsostně od Pragy. Praga pak z toho vypadla,“ připomněl Barták s tím, že Topolánkovi od začátku šlo o zaměstnanost českých dělníků.

„Strávili jsme tam chvíli, nikdo neodešel rozčileně - tak to všichni popsali. Nikdo z nich ‚anticorruption act‘ nehlásil,“ uvedl Barták s tím, že Cababniss si na údajnou žádost o úplatek „vzpomněl“ až o tři roky později.

Barták pak zdůraznil, že pokud ke korupci došlo, stalo se tak již dříve při nákupu tatrovek. U toho však být nemohl, protože neměl odpovídající angažmá. Vyzdvihl také, že na ministerstvu obrany neměl nikdy na starost žádnou akvizici, žádný nákup.

Reklama

Výběr článků

Načítám