Hlavní obsah

Bessera by mohl nahradit Polčák či Hanáková

Právo, Oldřich Danda
Praha

Dny ministra kultury Jiřího Bessera ve vládě jsou sečteny. Nebýt jeho návštěvy u papeže ve Vatikánu, byl by z vlády už nejspíš pryč. A z koalice zaznívá, že do mrtvol se nekope.

Foto: ČTK

Stanislav Polčák

Článek

Ačkoli to v úterý nikdo z TOP 09 ani z hnutí Starostů a nezávislých (STAN) nechtěl říci naplno, neoficiálně Právu potvrdily Besserův odchod zdroje z vedení TOP 09 i hnutí STAN. Rozhodnutí padne poté, co se ministr ve středu večer vrátí z Říma, kde je už od pondělí.

Půjde o pád již sedmého ministra Nečasova týmu. Za sedmnáct měsíců se tak obmění skoro polovina vlády.

TOP 09 i Starostové už řeší, kdo by měl Bessera, který je i místopředsedou STAN, nahradit. „Problémem je, že starostové nemají dostatek zkušených lidí. Gazdík do vlády nechce a Polčák není pro nás přijatelný,“ řekl Právu jeden z poslanců TOP 09.

Narážel na předsedu hnutí a poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petra Gazdíka a poslance za STAN Stanislava Polčáka, který prý o funkci projevil zájem.

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Mgr. Alena Hanáková

Podle informací Práva vedení starostů zvažuje, že by na místo ministryně kultury vyslalo poslankyni a bývalou starostku Vizovic Alenu Hanákovou. V kuloárech Sněmovny se v úterý diskutovalo i o širší obměně vlády, kdy by se mohli vystřídat ministři v resortech obrany, zdravotnictví či spravedlnosti.

Polčák ani Hanáková nechtěli o svém případném ministrování spekulovat. „Nechci tancovat na pomyslném hrobě pana ministra, protože věřím, že se mu podaří obhájit,“ řekl Právu Polčák. Místo ministra by přijal, jen kdyby nebylo zbytí. „Já se chci věnovat spíše legislativě,“ dodal právník.

Hanáková Právu řekla, že nedostala ani neoficiální nabídku. Na dotaz, zda o této možnosti snad slyší poprvé od Práva, s úsměvem uvedla: „Spekulovat se může o lecčem.“

Báli se Nečase. A Klaus vybízí, ať se vláda snaží

Politici topky i Starostů spěchají, neboť se obávají, že by je mohl předběhnout premiér Petr Nečas návrhem prezidentovi Bessera odvolat. Prezident Václav Klaus na dotaz Práva, zdali by měl Besser odejít, včera odpověděl: „Já bych byl opravdu rád, kdybyste mně uvěřili, že nejsem schopen číst všechny články ve všech novinách a na všech serverech. Tohle je zrovna věc, kterou se nezabývám. Já věřím, že si to vláda vyřídí sama.“

Besserovi zlomilo vaz to, že zlehčoval porušení zákona, když zatajil účast ve firmě, kterou vlastní za korupci nedávno odsouzený Pavel Hrách, a přes kterou si společníci v USA koupili byt.

Ministra dorazila včerejší informace, že Hrách byl odsouzen dokonce dvakrát. Už v roce 2008 podle aktuálně.cz dostal od soudu pokutu 100 tisíc korun za to, že v roce 2003 podvedl firmu, ve které pracoval.

Ministrovi nejvíc uškodilo spojení s člověkem odsouzeným za korupci úředníků. To říká i Gazdík, který nechtěl o odchodu ministra mluvit dříve, než se vrátí domů. Uvedl, že nechce spáchat „římský atentát“. Starostové ale včera zrychlili tempo, původně chtěli Bessera řešit až příští týden.

„Starostové nebudou přispívat k špatnému obrazu české politiky, a do politické kultury určitě nepatří, aby se ministr stýkal s člověkem, který byl opakovaně trestně stíhán. Stejně tak nepatří do dobré politické kultury, abychom ministra vyzývali k odchodu v době, kdy je v zahraničí,“ řekl Právu Gazdík.

Chce se ještě hájit

Besser doufá, že se bude moci ještě po návratu z Říma obhájit: „Vnímám, že v době plánované cesty do Vatikánu sílí tlak určitých lidí na moje odvolání. Pořád věřím, že budu mít možnost říct k tomu kolegům osobně několik podstatných věcí,“ napsal Besser Právu.

Ještě před pondělním odletem do Vatikánu uvedl, že pokud mu někdo prokáže nečestné jednání, odstoupí hned, jakmile vládě předloží zákon o církevních restitucích, tedy nejpozději do Vánoc. To už ale nestihne, a tak největší úkol, který v koaliční vládě dostal, bude už plnit jeho nástupce.

Besser také reagoval na informace, že Hrách byl již jednou trestán za podvod. „O dřívějším odsouzení pana Hrácha jsem neměl tušení. Viděl jsem jeho výpis z rejstříku trestů a k 3. 12. 2011 nemá zápis. Mrzí mě to, mohl a měl mi to říci,“ podotkl Besser.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg případ odmítl komentovat, dokud se Besser nevrátí. „Nebudu se k tomu vyjadřovat. Navíc pan ministr není ministrem za TOP 09, ale za Starosty,“ uvedl.

Ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek odmítá, že by se Besser dopustil korupčního jednání. „Něco jiného je jeho pochybení a pozice jeho vlastního politického hnutí. A já určitě nebudu o panu ministrovi hovořit bez jeho přítomnosti. Já osobně mu věřím,“ řekl Právu Kalousek.

Klasnová: Do mrtvol nekopu

Místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová, která Bessera dlouhodobě kritizuje, uvedla, že nynější důvod ministrova pravděpodobného odvolání je jen na oko.

„Do mrtvol se nekope. Nesouhlasila jsem například se sloučením Státní opery a Národního divadla či s demolicí domu na Václavském náměstí. Kauzu, která mu zřejmě zlomí vaz, považuji spíše za zástupnou. Nepřiznání majetku nepovažuji za největší neštěstí. Spíše bych hledala chyby v jeho ministrování,“ řekla Právu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám