Hlavní obsah

Medvěděv v Praze představí poklad carů pojištěný na dvě miliardy

Právo, Josef Koukal
Praha

Hodnota exponátů výstavy Carský dvůr pod vládou Romanovců, kterou ve čtvrtek na Pražském hradě slavnostně zahájí ruský prezident Dmitrij Medvěděv, je nevyčíslitelná. Právu se podařilo zjistit, že výše pojistky činí 66,9 miliónu eur, zhruba 1,7 miliardy korun.

Článek

Pod takovou cenou byl alespoň poklad čítající 163 exponátů, které veřejnost může vidět od 12. prosince do 4. března příštího roku, dovezen do Česka. Na dopravě se podílela spediční firma Schenker. Právo informaci získalo z důvěryhodného zdroje, dopravci, vystavovatelé ani celníci nechtěli hodnotu cenné zásilky z kremelských muzeí oficiálně prozradit.

„Ta částka odpovídá,“ připustil David Šebek ze Správy Pražského hradu.

Pro firmu Schenker není přeprava drahocenností žádnou novinkou, loni například převážela českou expozici včetně zlaté slzy česko-argentinského umělce Federika Diaze na výstavu EXPO 2010 do Šanghaje.

„Celníci samozřejmě vědí o dovozech a vývozech i o cenách. Žádné informace ovšem sdělovat nemůžeme,“ uvedl mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták.

Skutečná hodnota je nevyčíslitelná

Podle soudního znalce Karla Jaroše, který se oceňováním uměleckých děl zabývá, není výše pojistky vyjádřením skutečné hodnoty díla.

„Oni samozřejmě vycházejí z nějaké předpokládané obecné ceny, tedy aukčních výsledků obdobných artefaktů na trhu. Ale u unikátu žádný precedens nemůže existovat. Unikát je unikát,“ vysvětlil Právu Jaroš.

A o jedinečnou výstavu v případě carského pokladu skutečně půjde. Některá z vystavených děl doposud nikdy neopustila Kreml. K vidění budou osobní předměty členů carské rodiny i odznaky carské moci.

Reklama

Výběr článků

Načítám