Hlavní obsah

Sněmovna přehlasovala Klause, firmy budou trestně odpovědné

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sněmovna v úterý přehlasovala veto prezidenta Václava Klause a schválila zákon o trestní odpovědnosti právnických osob. Klaus zákon vetoval s tím, že odpovědnost by vždy měly mít konkrétní osoby. Pro hlasovalo 120 poslanců. Vznik zákona je součástí koaliční smlouvy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) a vicepremiérka Karolína Peake (VV)

Článek

Klaus označil zákon za alibistický, neboť podle něj zbavuje odpovědnosti konkrétní osoby, ale pracuje s "kolektivní vinou". Podobné argumenty vznesli i někteří poslanci, kteří se přimlouvali za nepřijetí zákona. Kolegy však o své pravdě nepřesvědčili.

Zákon připravil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), který se v úterý kvůli zdravotní indispozici z jednání omluvil. Norma obsahuje seznam osmi desítek trestných činů, za něž by bylo možné zabavovat majetek či zakazovat činnost. Norma by měla umožnit trestání činů, u nichž se doposud lidé odvolávali na rozhodování kolektivních orgánů společnosti.

Trestní odpovědnost by firmy nesly například za sexuální nátlak, případně trestné činy týkající se dětské pornografie. Dále by šlo o legalizaci výnosů z trestné činnosti, provozování nepoctivých her a sázek, padělání peněz, krácení daní nebo například neoprávněné držení jaderného materiálu.

Podobné zákony platí i v dalších zemí Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám