Hlavní obsah

Škola v Třemošné odvolala stávku, údajně na nátlak místostarosty

Právo, Ivan Blažek
Třemošná

Ke školám, které se zúčastní středeční jednohodinové stávky, měla patřit i základní škola v Třemošné na Plzeňsku. Tamní učitelé to ale nakonec zabalili, podle odborářů kvůli pohrůžkám tamního místostarosty Petra Žižky (SNK Třemošná 2010). Ten odmítá, že by na školu činil jakýkoliv nátlak, stávka však prý nebyla řádně ohlášená.

Článek

„Ke stávce se chtělo připojit sedmnáct zaměstnanců. Místostarosta však škole sdělil, že se jedná o protiprávní akci, která skončí u soudu,“ řekl Právu Jiří Popelka, předseda krajské rady odborového svazu pracovníků školství. „Učitelé se lekli, dostali strach a nakonec od stávky raději ustoupili,“ dodal Popelka.

Místostarosta potvrdil, že se zástupci školy jednal. „V žádném případě jsem však nezpochybňoval jejich právo na stávku. Žádný nátlak, aby ji zrušili, jsem nečinil,“ zdůraznil Žižka a dodal: „Pouze jsem několikrát zopakoval, že podle mého názoru nebyly splněny všechny zákonné normy, aby stávka vůbec mohla být zahájena.“

Žižka ředitelku školy informoval, že bude celou věc konzultovat s právníkem. „A že pokud dojde k nějakým protiprávním krokům, tak za to ti dotyční ponesou odpovědnost,“ uvedl Žižka.

Nějaký prapodivný list papíru se jmény učitelů nám přišel emailem, ale nebyl tam jediný podpis.
místostarosta Třemošné

Podle odboráře u zvolené formy protestu, kdy měla ve školách odpadnout jen první hodina, není žádná ohlašovací povinnost nutná. „Stačí, když ředitel školy dostane seznam zaměstnanců, kteří se stávky zúčastní - dotčenou dobu pak nedostanou zaplacenou,“ uvedl Popelka a doplnil: „Kdyby to skutečně šlo k soudu, tak by ho stávkující museli vyhrát.“

Stávky se měl původně zúčastnit prakticky celý pedagogický sbor třemošenské školy. „Nějaký prapodivný list papíru se jmény učitelů nám přišel emailem, ale nebyl tam jediný podpis,“ konstatoval Žižka.

V celém Plzeňském kraji se chce stávky dohromady zúčastnit kolem dvaceti základních, středních i mateřských škol se zhruba pěti stovkami zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám