Hlavní obsah

Přímá volba se láme na jmenování členů rady ČNB, ČSSD žádá souhlas Senátu

Právo, Novinky, jim, jov, rsk
Praha
Aktualizováno

Zástupci parlamentních stran se na úterním jednání nedohodli na podobě přímé volby prezidenta. Rokování má pokračovat ve středu. Lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg uvedl, že úterní schůzka byla věcná, nic podle něj ale není dohodnuté. Zároveň však dodal, že v zásadě došlo k přiblížení v mnoha bodech. Kamenem úrazu jsou požadavky ČSSD, především návrh na jmenování členů rady centrální banky se souhlasem Senátu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka se svým prvním zástupcem Michalem Haškem

Článek

Schůzky se zúčastnili předsedové stran i šéfové poslaneckých a senátorských klubů jednotlivých frakcí kromě komunistů.

ČSSD především prosazuje omezení imunity přímo voleného prezidenta a nutnost souhlasu Senátu při jmenování členů bankovní rady České národní banky. Právě o těchto požadavcích budou ještě zástupci parlamentních stran jednat.

Sociální demokraté tvrdí, že změna Ústavy ve vztahu k pravomocem prezidenta je nutná i bez institutu přímé volby. Navrhují, aby prezidentova imunita byla omezená stejně jako u zákonodárců jen na období výkonu funkce. Dále navrhují, že členy rady centrální banky bude jmenovat prezident souhlasem Senátu nebo vlády.

„Je to protikorupční opatření, ČNB je regulátorem financí a trhu a lidé, kteří sedí v čele dohledu, mají významné pravomoci. Proto to nemůže být soustředěno v jedněch rukou,“ vysvětlil šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Jeho strana by také ráda, aby také prezidentská milost byla regulována kontrasignací buď premiéra, nebo ministra spravedlnosti.

Nečas: Změna regulí pro ČNB může ohrozit rating

Podle premiéra a šéfa ODS Petra Nečase vládní strany už ČSSD v mnohém ustoupily a jsou připraveny ustupovat i nadále. Ale jmenování členů rady ČNB je podle něj nebezpečné pro finanční a bankovní sektor. Podle něj by se taková ústavní změna mohla vykládat jako pokus o politizaci nejvyššího bankovního regulátora, což by se prý mohlo v dnešní nejisté době odrazit na ratingu.

„Rating se ČR v poslední době zlepšil a všude je pro to vykládán jako argument, že tu pracuje velmi kvalitně bankovní regulátor. Spustit debatu o změně způsobu jmenování členů rady, což by se dalo vykládat jako politizaci a ohrožení nezávislosti ČNB, tak doufám, že všechny politické síly nebudou chtít vyvolat diskuzi na toto téma. Koalice činí ústupky, to jsme jasně demonstrovali. I ČSSD by se měla zastavit před některými svými návrhy,“ řekl Nečas.

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg uvedl, že jednání proběhlo věcně a klidně a podařilo se podle jeho slov dospět ke shodě, že Ústavu je třeba novelizovat. Na otázku, zda má přímá volba mezi poslanci dostatečnou podporu, odpověděl: „Dokud to není černé na bílém odhlasované, tak ničemu nevěřím.“

Podle šéfa VV Radka Johna je přímá volba klíčovým bodem volebního programu jeho strany. „VV nebudou klást žádné podmínky pro změny kompetencí. Za každou cenu je třeba prosadit přímou volbu, drobné nuance kompetencí je možné řešit v průběhu let,“ řekl novinářům. Co se týče kontrasignace členů ČNB, VV požadavek nepovažují za rozumný, ale nebudou prý změnám bránit.

Reklama

Výběr článků

Načítám