Hlavní obsah

Nejvyšší soud zavřel Salmům cestu k restituci

– Brno
Právo, pko

Dědicové šlechtického rodu Salmů, kteří zatím marně bojují o majetky za několik miliard korun, neuspěli se svými nároky ani u Nejvyššího soudu (NS). Marie Salm-Reifferscheidt-Raitzová, Ida Schoellerová a Hugo Salm-Reifferscheidt se marně snažili dokázat, že jejich otec hrabě Hugo Mikuláš Salm se k německé národnosti přihlásil v roce 1939 pod nátlakem.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Potomci chtěli po české justici, aby toto přihlášení zneplatnila, Městský soud v Praze ale rozhodl, že k něčemu podobnému nemá kompetenci a NS jeho verdikt potvrdil.

Salmové přišli po válce o majetky na Blanensku včetně zámku v Rájci-Jestřebí na základě Benešových dekretů. Salm sice hned po válce zažádal o československé občanství, úřady ale o jeho žádosti nestačily rozhodnout, hrabě totiž v roce 1946 zemřel.

Tahanice o občanství pak skončily až v roce 2002, kdy jej ministerstvo vnitra Salmovi neudělilo. Pokud by se potomci domohli verdiktu, že Salm nikdy československé občanství nepozbyl, bylo by to zlomové pro restituční kauzu.

Dědicové se nyní snaží poukazovat na to, že Salma k německé národnosti údajně přihlásil jeho sluha se sčítacím komisařem a šlechtic se tomu nebránil proto, aby tak pomohl svým zaměstnancům. Proti takovému výkladu ale brojí někteří historici, kteří naopak poukazují na údajné členství Salma v nacistických organizacích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám