Hlavní obsah

V kauze armádních tatrovek padla obvinění z podvodu a uplácení

Aktualizováno

V kauze nákupu nákladních vozidel Tatra pro českou armádu padla 30. listopadu obvinění z podvodu ve stadiu pokusu a přijímání úplatků. V úterý to uvedla šéfka Krajského státního zastupitelství v Ostravě Zlatuše Andělová.

Foto: Pavel Karban, Právo

Armádní Tatra T-810

Článek

Podle neoficiálních informací byli obviněni bývalý ministr obrany Martin Barták a podnikatel Michal Smrž, státní zastupitelství však nechce jména sdělit. "Totožnost obviněných ani přes spekulace zveřejněné v různých sdělovacích prostředcích státní zastupitelství nemůže potvrdit," uvedla Andělová.

Stíhání jedné osoby bylo podle ní zahájeno pro pokus o podvod. "Existuje podezření, že tato osoba požadovala po vedoucím pracovníkovi obchodní společnosti Tatra pět miliónů dolarů případně jinou částku pod nepravdivou záminkou, že využije svůj vliv a za uvedené peníze zajistí odstranění obchodních potíží v souvislosti se zakázkou na dodávku aut pro Armádu České republiky," uvedla státní zástupkyně. Zakázku však ovlivnit nedokázala, a proto je obviněna z podvodu ve stádiu pokusu, dodala.

Také druhý obviněný si měl za vyřešení určitých problémů ohledně dodávky vozidel říci o pět miliónů dolarů. Podle Andělové byla tato osoba obviněna z přijetí úplatku, neboť mohla mít na zakázku přímý vliv.

Barták pro Právo uvedl, že si dosud žádné sdělení obvinění nepřevzal. Postup státního zastupitelství označil za inkviziční a nezákonný.

Barták obvinění odmítl

Kauzu v roce 2010 odstartovalo tvrzení někdejšího amerického velvyslance v ČR a nynějšího předsedy dozorčí rady Tatry Williama Cabanisse, že si mu v roce 2008 měl tehdejší náměstek ministryně obrany Vlasty Parkanové Martin Barták říct o milióny dolarů za urovnání problémů tatrovky se společností Praga, které Tatra vypověděla smlouvu na dodávky převodovek. Vedení Pragy se pak na Tatře v arbitráži domáhalo zaplacení náhrady škody.

Barták jakékoliv obvinění i své zapojení do nákupu vozů odmítl. O celé kauze tvrdí, že je uměle vykonstruovaná. [celá zpráva]

Na středu svolal Barták tiskovou konferenci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám