Hlavní obsah

Nečas se pustil do TOP 09: Za problémy s dělením daní obcím si můžete sami

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér a předseda ODS Petr Nečas se v úterý na tiskové konference s chutí pustil do TOP 09 a Starostů. Vytkl jim „jánošíkovský“ záměr odebrat čtyřem největším městům příjmy ve prospěch menších obcí a měst a také názorovou rozporuplnost. Ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) pak připomněl, že za nesrovnalosti v rozpočtovém určení daní je přímo zodpovědný a v podstatě si před lety připravil terč, do nějž se nyní strefuje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Nečas předně zdůraznil, že ODS je připravena hledat s TOP 09 kompromisní návrh zákona o rozpočtovém určení daní (RUD), které napraví současný stav, kdy je při dělení daní znevýhodňována skupina měst s tisíci až deseti tisíci obyvateli. ODS ale odmítá, aby nový výměr odebral největším městům příjmy, jak uvádí návrh ministerstva financí (MF).

Nečas také odmítl, že by ODS byla tím, kdo činí kolem návrhu zákona průtahy. „Databáze jasně dokazují, že o rozpočtovém určení daní jednáme a nemáme na svědomí průtahy,“ řekl Nečas s tím, že prodlevy jsou na straně MF, které prý například ani nereaguje na připomínky k návrhu zákona.

Jsme konzistentní, tvrdí ministerstvo financí

Meritem sporu kolem rozpočtového určení daní je tzv. „J“ křivka, která znevýhodňuje danou skupinu měst. „Tato ‚J‘ křivka nám, mimochodem, nespadla shůry a není záhadou, jak se tu objevila. Před lety ji prosadil sám pan Kalousek,“ poznamenal s úsměvem premiér a doplnil: „Pan Kalousek se připravil před lety terč, do nějž se nyní může strefovat.“

Na Nečasova slova reagoval mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob, který odmítl, že by Kalousek zastával nekonzistentní postoj. "Jde o dlouhodobé snižování rozdílů ve výnosech sdílených daní na obyvatele – v roce 2008 se jednalo o snížení ze šestinásobku asi na 4,5 násobek, nyní se jedná o další snížení na trojnásobek. Novela z roku 2008 také vyřešila skokové přechody a zabránila tak dalšímu „kupování“ obyvatel, kdy dva lidé mohli změnit příjmy obcí v řádu miliónů," uvedl mluvčí.

Tzv. J-křivka podle něj nevznikla proto, že by se obcím v pásmu 2000–20000 ubralo, ale proto, že se jim přidalo relativně méně než nejmenším obcím. "Nyní Ministerstvo financí navrhuje relativně více posílit příjmy středních obcí a relativně méně těch nejmenších. Oběma těmto skupinám se ale příjmy posílí stejně jako v roce 2008. Jde tedy o dlouhodobě konzistentní úsilí," uzavřel Jakob.

V názorech nejste konzistentní, vzkázal TOP 09 Nečas

Dále pak uvedl, že záměr TOP 09 „jánošíkovsky si ukrajovat od největších měst“ považuje jeho strana za nesprávné. Ostatně s tím nesouhlasili před volbami roku 2010 ani představitelé TOP 09 STAN, avšak nyní říkají pravý opak, prohlásil Nečas. Na plátně pak promítl novinářům rok staré výroky šéfa Starostů a nezávislých Petra Gazdíka a předsedy pražské TOP 09 Františka Laudáta, které je usvědčují, že původně slibovali ponechat městům současné příjmy.

„Zlatá slova, pane Gazdíku, zlatá slova, pane Laudáte,“ zdůraznil se zjevnou ironií Nečas. „Ale konzistence se vytrácí, relativně čerstvá vyjádření dokazují, kdo politicky účelově mění názor,“ uvedl Nečas.

Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura k tomu doplnil, že návrh MF v některých bodech zcela nectí koaliční smlouvu. Kromě jiného i kvůli tomu, že v koaliční smlouvě stojí, že má být návrh spravedlivý, což podle Stanjury vůči největším městům není.

Podle návrhu ODS by se měl celkově navýšit objem rozpočtového určení daní na 130 miliard korun. Příjmy pro Brno, Ostravu a Plzeň by měly být fixovány, aby města o nic nepřišla. Praha by pak měla dostat více při rozdělování peněz krajům, jelikož coby kraj dostává nejméně. Podle Stanjury je nutné také motivovat starosty měst a obcí, aby se přičinili pro vytváření podnikatelského prostředí, a jednat by se mělo také o cifře, v jakém poměru by měly být daně přerozdělovány.

Reklama

Výběr článků

Načítám