Hlavní obsah

Společník ministra Bessera ani nevěděl, že byl odsouzen za korupci

Právo, Marek Přibil

S překvapivou informací přišel v pondělí podnikatel Pavel Hrách, který s ministrem kultury Jiřím Besserem (za TOP 09 a Starosty) založil firmu v USA. V rozhovoru pro Právo Hrách v pondělí prohlásil, že jeho trestní rejstřík je čistý. Přitom před měsícem byl pravomocně odsouzen.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09 a Starostové)

Článek

Pražský městský soud mu vyměřil za korupci dvouletý podmíněný trest s pětiletým odkladem a peněžitou pokutou 600 tisíc korun za to, že uplácel manažerku České konsolidační agentury Radku Kafkovou.

Ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09 a Starosty) jako člen vlády v rozporu se zákony tajil, že s vámi působí ve společnosti Comoros Group, jež koupila byt na Floridě. Odmítá též vysvětlit původ peněz na byt s tím, že patřily vám. Můžete jejich původ doložit vy, například výpisy z účtů?

Asi bych byl schopen i ochoten toto doložit. Nemám s tím problém. To je jedna věc. A peníze jsem vzal z prodeje maloobchodní firmy, jež provozovala maloobchod s textilem. Tu jsem prodal řádově za cenu přes 20 miliónů korun.

V České republice?

Ano.

O jakou firmu šlo?

Jméno vám asi nemusím říkat, ale jednalo se o část Domu módy.

Jak Besser často byt na Floridě využíval?

To abych něco neřekl nepřesně, nepřestřelil. Jednou dvakrát ročně. Opravdu na dovolenou.

Byt byl prý financován hypotečním úvěrem. Besser sdělil, že z formálních důvodů bylo nutné, aby společnost vlastnili minimálně tři podílníci. Ale podle zákona o LLC (obdoba české s.r.o.) v USA přitom stačí na založení takové firmy jediný člověk.

Je to tak, že samozřejmě jsem asi mohl být sám, myslím jako včetně amerického ručitele. Tam by měl totiž být v té společnosti, jak nám tam vysvětlovali právníci, někdo, kdo se za nás jako za společnost zaručí, aby mohla vzniknout bez problémů.

Ale za prvé takto: V roce 2009 pan Besser de facto nebyl tak, když to řeknu, činný politicky a veřejně (do roku 2010 byl starostou Berouna – pozn. red.). My jsme byli v USA na golfovém výletu. Mně se ten byt líbil. V podstatě i cena. Všichni dnes píší, že byt stál přes čtyři milióny, ale cena (230 tisíc dolarů) byla o dost nižší, protože v té době byl dolar za patnáct korun, takže cena byla někde přes tři milióny.

Protože jsem měl část peněz k dispozici a druhou část jsem si řešil hypotékou, tak jsem potřeboval dva ručitele. Takto to celé vzniklo. A ti ručitelé chtěli ručit zaprvé tou společností a zadruhé osobním podpisem. Proto jsem své dva kamarády, pana Končela (Pavla – třetího podílníka) s panem Besserem poprosil, jestli to nemohou udělat. Že samozřejmě, jak to splatím, tak je vypíšu.

A mohu vám říct, že rok – od března dubna letošního roku – urguji hypotéční banku, aby mi k tomu zaslala doklady. Ty doklady se objevily na českém internetu od nějaké paní redaktorky, z čehož jsem byl zcela v šoku, ale já tyto doklady dodneška nemám a neviděl jsem je. Banka prostě řekla, že je někam poslala, ale nedovedla říct přesně kam.

Jak je možné, že se doklady objevily na internetu?

Vždyť jsou to tajné doklady. Nebo tajné, já nevím… Jsou to bankovní doklady. Mně to přijde, že mi je někdo ukradl z kastlíku. Nebo já nevím, jak je to vůbec možné… Já jsem tyto doklady, co jsou na internetu, (osobně) neviděl. To musel někdo úmyslně někde připravovat. To není přece normální…

Nemáte pocit, že tím, že jste jako pravomocně odsouzený, padá špína na ministra?

Špínu na ministra neházím. Já to spíš beru na sebe. Já vím, že je to moje chyba. Mně to vůbec nenapadlo – to, jaká majetková přiznání ministři dělají. On (Besser) mi o tom neříkal. A mně to nenapadlo.

Já bych mu jinak řekl: Ty vole, vždyť jsi ručitel na Floridě, tak to tam uveď. Vždyť o nic nejde. Bože můj… Ta firma je opravdu jenom na to, aby měla tento byt. V životě jsme přes ni neudělali jediný obchod. To můžu výpisy, čímkoli doložit. Pan Besser se vůbec nezúčastňoval žádných plateb, poplatků, čehokoli. Vše šlo očividně a jasně z mého účtu. Jak ta hypotéka, placení a podobně.

A ještě k mému odsouzení. Všude se hovoří, jak jsem byl pravomocně odsouzen. Je to kauza z roku 2006. Rozsudek byl někdy v roce 2009. Někdo z naší společnosti se odvolal, já ne. A do dnešního dne jsem rozsudek od odvolacího soudu nedostal. Když si necháte vyjet můj trestní rejstřík, tak je čistý. Neříkám ale, že nás někdo neodsoudil. Ale ani se nemohu k rozsudku vyjádřit, protože jsem ho nedostal.

Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík se de facto ptá, proč vám ručil Besser za hypotéku, když za to nic nechtěl. Jaké byly požadavky Bessera?

Já nevím. Znám ho čtyřicet let. Rozumíte. Něco jsme spolu prožili. Vždyť on to ručení měl v tom, že byl společníkem ve firmě. Tím, že byl součástí firmy, měl ručení, že mu nikdo nikam nemůže utéct. Já s tím bytem nemohl nic udělat. Domluva byla taková, že po splacení se vyškrtne, vypíše. Jak on, tak pan Končel.

Když Besser v pondělí prohlásil, že ze společnosti vystoupil, znamená to, že proběhne majetkové vyrovnání?

Nebudeme mít žádné. Hypotéka je již rok splacená. Jde jen o ty doklady, které někde putují po internetu, ale nedostaly se ke mně. Já už bych ho nechal vypsat před rokem. Já zase nepotřebuji mít u svého majetku připsané tyto dva lidi, i když nevěřím, že by mě někdo z nich ošidil nebo mi cokoli ukradl. Ale na druhou stranu, proč je tam mít.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám