Hlavní obsah

Šéf pražských žalobců vyzval svého náměstka Grygárka k rezignaci

Právo, Novinky, rav, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pověřený vrchní státní zástupce Stanislav Mečl vyzval svého náměstka Libora Grygárka k rezignaci. Mečl si ověřil, že Grygárkův úsek se v celkem pěti případech zabýval aktivitami kolem vlivného pražského podnikatele Romana Janouška, se kterým měl udržovat Grygárek osobní kontakty. Podle Mečla je neúnosné, aby za těchto okolností Grygárek nadále zastával svou funkci.

Foto: Petr Horník, Právo

Náměstek pražského vrchního státního zástupce Libor Grygárek

Článek

Grygárek byl mimo jiné podle serveru Českápozice.cz spatřen ve společnosti Janouška na filmovém festivalu v Karlových Varech. O dalších stycích mezi vysoce postaveným žalobcem a lobbistou poskytla informace Česká televize, údajně v souvislosti s únikem informací kolem kauzy pandurů.

„Šetřením jsem zjistil, že v době, kdy měl pan náměstek Grygárek na starosti úsek trestního řízení, konalo Vrchní státní zastupitelství v Praze řízení v celkem pěti věcech, které měly vztah k osobě Romana Janouška. Médii opakovaně publikované informace o soukromých schůzkách obou pánů nepovažuji proto ve světle výše uvedeného za slučitelné s výkonem funkce náměstka vrchního státního zástupce v Praze,“ uvedl v tiskové zprávě Mečl.

Grygárek se má k výzvě, aby rezignoval, vyjádřit v úterý.

Zeman: Ať jde

Podle mínění nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana by měl Grygárek výzvu svého nadřízeného přijmout a z funkce odstoupit.

„S ohledem na informace o tom, s kým se pan Grygárek stýká, by měl svou rezignaci skutečně zvážit,“ řekl Právu v pondělí Zeman.

Mečl sice získal podle zjištění Práva informace o tom, jak často spolu Grygárek s Janouškem komunikovali, nicméně v případě, že by jeho náměstek rezignovat odmítl, nebude zřejmě lehké ho funkce zbavit. Mečl totiž zatím údajně netuší, o čem přesně Grygárek s Janouškem hovořili, známý lobbista navíc také nikdy nebyl za nic odsouzen, takže získat důkazy postačující ke kárnému řízení bude pro pověřeného vrchního žalobce pořádný oříšek.

Janoušek, Bém a ti druzí

Mečl stanul v čele pražských žalobců začátkem listopadu. Do té doby pracoval na Nejvyšším státním zastupitelství pod vedením Pavla Zemana. Ten se také zasadil o odvolání někdejšího vrchního žalobce Vlastimila Rampuly, pod jehož vedením si úřad vysloužil nechvalnou pověst. Zemanovým úkolem je zase očistit jméno nejvyššího státního zastupitelství.

Podnikatel Janoušek je opředen sítí kontaktů na politiky a vlivné osoby ze zákulisí. Do povědomí veřejnosti se dostal jako přítel někdejšího primátora Pavla Béma (ODS). Expremiér Mirek Topolánek (ODS) Janouška před lety označil za jednoho z vlivných lidí, bez nichž se v Praze nic neobejde.

Naposledy byl Janoušek zaznamenán reportéry Blesku ve společnosti dalšího vlivného podnikatele Tomáše Hrdličky (ODS) a některých pražských politiků.

Grygárek byl už v 80. letech prokurátorem, omezilo mu to postup

Libor Grygárek se narodil 18. června 1962, po absolvování Právnické fakulty Univerzity Karlovy nastoupil v roce 1984 na tehdejší prokuraturu; byl tehdy také členem KSČ. Působil jako prokurátor na Praze 4, specializoval se na trestnou činnost mladistvých. Z prokuratury Grygárek nakrátko odešel v září 1989, vrátil se na začátku roku 1990, kdy začal působit na Generální prokuratuře ČR.

Po lednu 1994 a přetvoření prokuratury ve státní zastupitelství se stal Grygárek náměstkem pražského vrchního státního zástupce a od května 1994 do srpna 1996 pak byl sám vrchním státním zástupcem v Praze. Tehdejší ministr spravedlnosti Jan Kalvoda zdůvodnil Grygárkovo odvolání tím, že jeho úřad toleroval špatnou personální situaci na pražském městském státním zastupitelství.

Později pracoval Grygárek na Vrchním státním zastupitelství (VSZ) v Praze, opět se specializoval na kriminalitu mládeže a na závažné násilné činy. Do vedení pražského vrchního zastupitelství se vrátil v dubnu 2007, kdy byl za tehdejšího úřadování ministra Jiřího Pospíšila (ODS) jmenován náměstkem pro trestní řízení. V médiích se přitom předtím spekulovalo i o tom, že by zamířil přímo do čela VSZ.

Proti Grygárkovu jmenování náměstkem vystoupil tehdejší ombudsman a někdejší ministr spravedlnosti Otakar Motejl či bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová. Vadilo jim Grygárkovo angažmá na prokuratuře před listopadem 1989, byl totiž podezříván, že se aktivně účastnil represí proti zadrženým lidem při pražských demonstracích proti sovětské okupaci v srpnu 1989.

Grygárek ale vždy popíral, že by si s režimem zadal, a tvrdil, že pouze dohlížel na práci Veřejné bezpečnosti a osobně se na žádných perzekucích nepodílel. Za pravdu dala Liboru Grygárkovi i vyšetřovací komise. Mezi lidmi z profese má Grygárek pověst velmi schopného právníka a v médiích se hovořilo o tom, že cestu do čela VSZ mu zavřelo jen předlistopadové angažmá.

Gyrgárkovo jméno figurovalo také v kauze takzvané justiční mafie. V prosinci 2007 jej tehdejší stínová ministryně spravedlnosti ČSSD Benešová při komentování kauzy Jiřího Čunka jmenovala mezi lidmi, kteří údajně snažili ovládnout justici, aby sloužila vládní garnituře. Už podle prvoinstančního rozsudku z června 2008 si ale Grygárek zasloužil omluvu a verdikt soud opakoval i o dva roky později. Tedy ještě předtím, než se letos v únoru omluvy dočkali i ostatní nařčení představitelé justice.

Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám