Hlavní obsah

Besser jezdil na Floridu jednou dvakrát ročně, říká ministrův partner Hrách

Právo, Marek Přibil

Ministr kultury Jiří Besser s kdysi odsouzeným korupčníkem Pavlem Hráchem figuroval v jedné firmě Comoros Group. Hrách v rozhovoru pro Právo potvrdil, že Besser mu chtěl svým členstvím ve firmě pouze dopomoci k formálnímu získání domu na Floridě a fungoval jako ručitel. Pak také do vily na Floridu jezdil na dovolenou, připustil Hrách s tím, že tam mohl být zhruba jedenkrát dvakrát ročně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09 a Starostové)

Článek

Ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09) jako člen vlády v rozporu se zákony tajil, že s vámi působí ve společnosti Comoros Group, jež koupila byt na Floridě. Odmítá též vysvětlit původ peněz na byt s tím, že patřily vám. Můžete jejich původ doložit vy, například výpisy z účtů?

Asi bych byl schopen i ochoten toto doložit. Nemám s tím problém. To je jedna věc. A peníze jsem vzal z prodeje maloobchodní firmy, jež provozovala maloobchod s textilem. Tu jsem prodal řádově za cenu přes 20 miliónů korun.

V České republice?

Ano.

O jakou firmu šlo?

Jméno vám asi nemusím říkat, ale jednalo se o část Domu módy.

Jak Besser často byt na Floridě využíval?

To abych něco neřekl nepřesně, nepřestřelil. Jednou dvakrát ročně. Minimálně. Opravdu na dovolenou.

Byt byl prý financován hypotečním úvěrem. Besser sdělil, že z formálních důvodů bylo nutné, aby společnost vlastnili minimálně tři podílníci. Ale podle zákona o LLC (obdoba české s.r.o. - pozn. red.) v USA přitom stačí na založení takové firmy jediný člověk.

V roce 2009 pan Besser de facto nebyl tak, když to řeknu, činný politicky a veřejně. My jsme byli v USA na golfovém výletu. Mně se ten byt líbil, v podstatě i cena. Všichni dnes píší, že byt stál přes čtyři milióny, ale cena byla o dost nižší, protože v té době byl dolar za patnáct korun, takže cena byla někde přes tři milióny.

Neboť jsem měl část peněz k dispozici a druhou část jsem si řešil hypotékou, tak jsem potřeboval dva ručitele. Takto to celé vzniklo. A ti ručitelé chtěli ručit zaprvé tou společností a zadruhé osobním podpisem. Proto jsem své dva kamarády, pana Končela (Pavla, třetího podílníka - pozn. red.) s panem Besserem poprosil, jestli to nemohou udělat. Že samozřejmě, jak to splatím, tak je vypíšu.

A mohu vám říct, že rok – od března dubna letošního roku – urguji hypotéční banku, aby mi k tomu zaslala doklady.

Celý rozhovor si můžete přečíst v úterním vydání deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám