Hlavní obsah

Dopravní podnik ukončil smlouvu na výrobu předražených jízdenek

Praha
Aktualizováno

Pražský dopravní podnik (DPP) se dohodl se společností Neograph na ukončení nevýhodné smlouvy na výrobu jízdenek pro MHD. V pondělí o tom informovalo tiskové oddělení DPP.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Článek

Smlouvu provázela podezření z vyvádění části peněz za jízdenky na Britské Panenské ostrovy. Dopravní podnik za lístky platí desítky miliónů korun. V kauze padlo už několik trestních oznámení. [celá zpráva]

Ukončení současné smlouvy a uzavření nové navrhl před dvěma týdny sám Neograph.

[celá zpráva]

Na post generálního ředitele DPP minulý týden rezignoval Martin Dvořák. Jako důvod uvedl celkovou únavu, kritiku ze stran médií však odmítl. [celá zpráva]

S informací, že smlouva na výrobu lístků pro pražský dopravní podnik je dvojnásobně předražená, přišel Vladimír Sitta, generální ředitel společnosti Neograph, která DPP jízdenky dodává. Firma dodává jízdenky, které obsahují ochranné prvky proti padělání.

Museli sehnat zprostředkovatele

Podle Sitty se Neograph o tuto zakázku pokoušel dlouhodobě, nebylo ale prý v jeho silách „přetnout spojenectví zainteresovaných lidí z DPP“ s tiskárnou u Mnichova v Německu.

Předseda představenstva Neographu Jan Janků podle Sitty vedení firmy v létě 2007 oznámil, že by zakázku mohla firma získat, pokud by vztah mezi ní a dopravním podnikem zajišťovala za provizi zprostředkovatelská firma. Stala se jí společnost Cokeville Assets z Britských Panenských ostrovů. Z každé dodané jízdenky firmě plynula část zisku, za dobu trvání smlouvy tak měla získat desítky miliónů korun. Údajně je za společností nejasná vlastnická struktura.

Janků ale Sittovy informace odmítl a označil je za smyšlené.

Sitta proto navrhl, že společnost uzavře novou smlouvu, což podle své mluvčí Ilony Vysoudilové DPP vítá. Po ukončení smluvního vztahu však chce vypsat nové výběrové řízení. Obvinění, že si dopravní podnik vyžádal zprostředkovatele, odmítá. Ekonomický náměstek DPP Ivo Štika zpochybnil, že by Neograph mohl nabídnout padesátiprocentní slevu. Za podobnou částku, jako je ta současná, podle něj jízdenky nakupuje i brněnský dopravní podnik. Celou záležitost označil za vyřizování účtů mezi akcionáři Neographu, jimiž jsou právě Sitta a Janků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám