Hlavní obsah

Silný vítr v noci kácel stromy, foukat bude i v pondělí

Aktualizováno

Dopravu v Česku od noci na pondělí komplikují následky silného větru, který zasáhl většinu území. Na řadě míst zůstaly vyvrácené stromy, s problémy musí počítat zejména řidiči. V nejvyšších polohách hor mohou nárazy větru v pondělí dosahovat až rychlosti 90 kilometrů za hodinu.

Článek

Mezi obcemi Slapy a Štěchovice na Praze-západ způsobil spadlý strom na silnici číslo 102 havárii, jeden osobní vůz do něj vrazil a do tohoto auta následně narazilo další. Nehoda se obešla bez zranění.

Osobní vůz narazil do stromu i na silnici 1488 u Kardašovy Řečice na Jindřichohradecku. Padlý strom ležel i přes silnici u Předslavi na Klatovsku a několik jich bylo rovněž na komunikaci u Tisové na Tachovsku a dalších místech.

Silný vítr a déšť, kvůli kterému je snížená viditelnost, komplikují po ránu dopravu na Vysočině. Nárazový vítr ve vyšších polohách může podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu dosahovat rychlosti až 70 kilometrů za hodinu.

Hasiči museli během noci v několika případech odstraňovat stromy spadlé přes vozovku. Zasahovali hlavně na Žďársku a Havlíčkobrodsku. Po ránu odstraňují stromy na silnici první třídy v Nové Cerekvi a Pelhřimově a na silnici třetí třídy v Oudoleni na Havlíčkobrodsku. U Humpolce se ráno srazil autobus s osobním automobilem. Nehoda skončila podle policejní mluvčí bez zranění.

Silný vítr s rychlostí přes 70 kilometrů v hodině očekávají meteorologové ještě ve středu. V úterý i ve čtvrtek bude foukat slaběji s rychlostí kolem 50 kilometrů v hodině.

Na Karlovarsku se sesunula půda

Na silnici z Karlových Varů do Kyselky se v noci sesula část skalního masivu. Kameny na silnici částečně blokují dopravu. „Na místě ji usměrňuje hlídka policie,“ informovala krajská policejní mluvčí Martina Hrušková.

Kamenní se sesulo na vozovku v ulici Mattoniho nábřeží. "Na místo byli povolaní krajští silničáři, aby úsek zprůjezdnili. Jak dlouho to bude trvat, ale není v tuto chvíli ještě jasné," doplnila policejní mluvčí.

Desítky popadaných stromů, které vyvrátil nebo zlomil silný vítr, likvidovali v noci hasiči v Plzeňském kraji. Nejčastěji odstraňovali stromy ze silnic na Klatovsku. Na Rokycansku do spadlého stromu narazilo auto, událost se obešla bez zranění, řekla mluvčí krajských hasičů Alena Marešová.

Nejvíce práce na Klatovsku

"Od půlnoci vyjížděli hasiči k 23 zásahům souvisejících s počasím. Nejvíce práce měli na Klatovsku, kde vyjížděly jednotky k deseti případům," shrnula.

Meteorologové zaznamenali v noci v kraji místy silný vítr, který například na Šumavě dosáhl v nárazu až ke 108 kilometrům za hodinu. V Klatovech a v Plzni-Mikulce v nárazech dosáhl rychlosti 83 kilometrů za hodinu a na Přimdě 72 kilometrů v hodině.

"Silnější vítr zasáhl spíše jihovýchodní část kraje, nyní se postupně zmírňuje," řekl po 09:00 Jan Sulan z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

V kraji podle něj za 24 hodin napršelo až 44 milimetrů srážek v Tachově, na Šumavě kolem 30 až 37 milimetrů. Na Šumavě už sněžilo, sněhové srážky se později objeví i v nižších polohách. K večeru a v noci se může na mokrých vozovkách tvořit náledí.

Poruchy na vysokém napětí

Silný vítr, déšť a námraza způsobily na mnoha místech v Pardubickém kraji problémy v dopravě a dodávkách elektrické energie. Spadlé stromy a větve někde zcela zatarasily silnice, informovala mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. Energetici také museli odstraňovat závady na rozvodech elektřiny.

Hasiči likvidovali spadlé stromy například v Lohenicích a Dašicích na Pardubicku, Kameničkách na Chrudimsku, Litomyšli a Borové na Svitavsku a Nových Hradech na Orlickoústecku. Vítr polámal i kmeny a větve v krajském městě.

Energetici musejí opravovat poruchy na vedení vysokého napětí, zvláště na Vysočině a na Orlickoústecku, bez proudu byly nebo dosud jsou stovky domácností.

"Pět poruch registrujeme na Hlinecku, Chrudimsku a Havlíčkobrodsku, dalších pět na Českotřebovsku," řekla mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková. Během dneška by měly být všechny závady odstraněny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám