Hlavní obsah

Obrana prodává lukrativní nemovitosti, makléři si libují

Právo, Oldřich Danda

Řadu let si ministerstvo obrany pohrávalo s myšlenkou, že se zbaví desítek nepotřebných budov v Praze, Brně a v jiných městech, ale teprve hospodářská krize a nedostatek peněz úřad rozhýbaly. Podle informací Práva brzy nabídne v Praze a Brně zajímavé objekty na lukrativních místech. Pokud se o nemovitosti nepřihlásí jiná státní složka, přijdou si na své realitní makléři, a hlavně koupěchtiví investoři.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Opravy Invalidovny, kde je dnes Vojenský ústřední archív přišly na dvacet miliónů korun.

Článek

Největším lákadlem budou vila v ulici Na Zlatnici v pražském Podolí, činžovní dům v Sobotecké ulici na Vinohradech, a hlavně masívní klasicistní trojkřídlá budova kasáren v pražském Karlíně. Z kdysi průmyslové čtvrti se totiž stává vyhledávané místo pro kanceláře a bydlení. Obrovská kasárna Jana Žižky z Trocnova navíc leží blízko metra i nedaleko historického centra.

Podle realitních makléřů bude o podobné objekty zájem i v době krize, a to přesto, že jsou často v dezolátním stavu. „Zájem budou mít určitě developeři i investoři, protože mají stále dostatek volného kapitálu, který je potřeba umístit,“ řekl Právu majitel realitní kanceláře Ivo Gavlas.

Kolik by za budovy obrana mohla získat, nechtěl odhadovat. Lze ale očekávat, že v souhrnu může jít o stovky miliónů korun. Podle Gavlase obrana ale zaspala nejlepší dobu. „Takových cen, jako byly v roce 2007, dlouho nedosáhnou,“ podotkl.

S nižším výnosem i zájmem počítá i ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), který nedávno sněmovnímu výboru pro obranu a bezpečnost přislíbil, že se resort bude snažit co nejrychleji nepotřebných majetků zbavit.

Důvod je jednoduchý: provoz obrovských a neudržovaných objektů stojí ročně milióny. Například za elektřinu, teplo, vodu a nejnutnější údržbu vojáci v karlínských kasárnách utratí deset miliónů ročně.

V Brně i stadión

Dříve než dají budovy do veřejné dražby, musí úředníci nabídnout objekty jiným složkám státu k bezúplatnému převodu. O karlínská kasárna projevil zájem Nejvyšší kontrolní úřad, který hledá vlastní sídlo. Pronajímá si za 44 miliónů ročně budovu Tokovo v pražských Holešovicích.

Budovu kasáren si úředníci NKÚ již prohlédli, ale příliš spokojeni nebyli. „Budova by potřebovala nákladnou rekonstrukci a v současném stavu je pro potřeby úřadu nepoužitelná,“ řekl Právu mluvčí NKÚ Jaroslav Broža.

Zda budou dále pokračovat v drahém pronájmu, nechají si postavit novou budovu, nebo využijí nepoužívanou nemovitost, se podle něho rozhodne na začátku příštího roku.

Obrana již letos odešla z kasáren v brněnských Řečkovicích a chystá se opustit i velkou administrativní budovu na Branickém náměstí v Praze. O obě nemovitosti projevil zájem Archív bezpečnostních složek, který v části budovy na Branickém náměstí už sídlí.

Obrovské stěhování čeká ministerstvo v roce 2014, kdy by měl vojenský archív opustit barokní areál Invalidovny v Karlíně a přestěhovat se do zrekonstruovaných kasáren v Ruzyni.

O objekt na Invalidovně, jejíž hodnota se odhaduje na miliardu, projevila zájem Univerzita Karlova, která by zde chtěla postavit studentský kampus. Otázka je, zda univerzita najde peníze na rekonstrukci zchátralé památky.

Také v Brně bude armáda nabízet zajímavé objekty. Do nového kola prodeje půjde část bývalé letecké opravárenské základny na letišti, protože ministerstvo financí neschválilo přímý prodej městu, které navíc o koupi ztratilo zájem.

Příští rok armáda také opustí stadión v Pisárkách a výhledově by měla být volná Svatoplukova kasárna v Židenicích.

Obrana čeká příští rok miliardový výnos za prodej 1600 armádních bytů v Praze. Ke koupi bude brzo i obrovský areál Leteckých opraven Malešice, které by se měly stěhovat do Kbel.

Obrana také musí vyřešit, kam přesune vojáky a úředníky z vyklízených budov. Podle informací čeká armádu velké stěhování. Vojenští policisté z karlínských kasáren se například nastěhují do Kbel. Úředníci z Braníku zase poputují do Sluncové ulice v Karlíně, kde armáda vlastní další menší kasárna, která chtěla v roce 2006 prodat za 160 miliónů korun, ale nakonec prodej zastavila.

Reklama

Výběr článků

Načítám