Hlavní obsah

Rekonstrukci bitvy u Slavkova sledovalo přes osm tisíc diváků

Více než 8000 diváků sledovalo v sobotu odpoledne rekonstrukci historické bitvy u Slavkova. Neodradilo je ani nepříznivé počasí a chladno. Letos vojenské kluby divákům předvedly vrcholnou část střetnutí tří armád, kdy francouzské šiky císaře Napoleona na Prateckém kopci porazily rakouské a ruské vojenské brigády.

Bitva u SlavkovaVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Bojové scény u Slavkova připomenuly 206. výročí bitvy, řekl ČTK jeden z pořadatelů slavkovských slavností Miroslav Jandora. Podle něj počet diváků letos předčil očekávání. "Sami jsme z toho byli zaskočeni. Mysleli jsme si, že počasí lidi odradí," uvedl Jandora. Ve srovnání s minulými roky je dnešní zájem diváků spíše průměrný. V roce 2005 při dvoustém výročí bitvy bylo u obce Tvarožné asi 30 000 lidí.

Sychravý začátek zimy vojákům pravidelně komplikuje život. Bojiště ale bylo letos namrzlé. "Terén ještě nebyl rozblácený jako v jiných letech, takže to bylo celkem v pořádku," uvedl Jandora. "Báli jsme se deště, ale nakonec nepršelo," doplnil jej Jakub Samek z pořádající Středoevropské napoleonské společnosti (CENS). Podle něj všichni vojáci vyvázli z válečné řeže bez zranění, stejně jako koně, kterých bylo na bojišti 40.

Ukázku bitvy dlouhou půldruhé hodiny předvedlo divákům 900 členů vojenských historických klubů. Organizátoři je vybírají z asi 5000 zájemců. "Za každou novou jednotku se musí zaručit jiná už zkušená," uvedl Jandora. Akce má letos rozpočet více než dva milióny korun.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Bitva u Slavkova : Vítězné Francouze vedl Napoleon z USA

Každý rok jiná část bitvy

Organizátoři se každý rok snaží divákům představit jinou část bitvy, která se stala triumfem Napoleona a dostala jej do všech učebnic vojenství. Boj o Pratecký kopec byl stěžejním momentem takzvaného Napoleonova lvího skoku. Tímto manévrem se chtěl dostat do boku a týlu nepřátel. V klíčovém okamžiku se francouzská divize Saint-hilaire utkala na Prateckém kopci s rakouskou brigádou generála Františka Jirčíka a ruského generála Kamenského. Obě byly rozdrceny. Tak se Francouzům podařilo rozdělit šik svých nepřátel na dvě části, oslabit je a přimět k ústupu.

Diváci na bojišti uviděli i Napoleonova dvojníka - herce Marka Schneidera z USA, který císaře hraje ve filmech i při mnoha vzpomínkových akcích. Slavkovských se účastnil opakovaně. Na Moravu se prý rád vrací. Letos přiletěl do Česka jen na víkend. V pondělí letí zpět do Ameriky.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Bitva u Slavkova - 3. prosince 2011

Slavkovské slavnosti pokračují v neděli pietním aktem za všechny padlé u památníku Mohyla míru. V bitvě u Slavkova porazil Napoleon v roce 1805 armády rakouského císaře Františka I. a ruského cara Alexandra I. Vyžádala si životy 20 000 vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám