Hlavní obsah

Nečas: euro nekončí, uhelné limity zůstanou

Předseda vlády a ODS Petr Nečas věří, že se eurozóna kvůli současné dluhové krizi nerozpadne. "Jsem přesvědčený, že k tomuto krizovému scénáři nedojde a na úrovni eurozóny mu bude zabráněno," řekl Nečas novinářům na programové konferenci ODS v Ústí nad Labem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas slíbil, že vláda nebude prolamovat limity těžby hnědého uhlí.

Článek

Dluhová krize až donedávna zasahovala jen menší okrajové země jako Řecko, Irsko a Portugalsko, v poslední době se ale pozornost zaměřila i na Itálii či Francii. Ministr financí Miroslav Kalousek v této souvislosti nedávno v tisku uvedl, že pokud padne euro, čeká Česko boj o přežití. Krach eurozóny si Kalousek nepřeje, ale není podle něj "vůbec nereálný" a měl by osudný dopad na ČR a musela by padnout všechna ideologická tabu - ať už daňová, nebo týkající se sociálního státu.

Podle Nečase by ale i určité strašení mohlo situaci ještě zhoršit. "Měli bychom být s poplašnými zprávami velmi opatrní a nestrašit s nějakou apokalypsou," prohlásil premiér.

Řešení případného výpadku příjmů státního rozpočtu Nečas vidí ve zvyšování daní. "Za situace, kdy hrozí výpadek příjmů, je třeba příjmovou stránku rozpočtu posílit. A je lepší zvyšovat nepřímé daně, nedusí tolik ekonomický růst," řekl Nečas na dotaz novinářů.

Limity zůstanou

Nečas také řekl, že uhelné limity zůstanou. Je ochoten jednat o nápadu poslance Milana Šťovíčka (VV), který chce, aby stát neprodával těžařům uhlí tak lacino. To by mohlo státu vynést až 2,5 miliardy korun; tři hnědouhelné firmy loni vydělaly celkem 6,2 miliardy.

Limity jsou v Ústeckém kraji velmi citlivé téma; vznikly v roce 1991 na konci největšího uhelného rozmachu a mají za úkol ochránit alespoň část krajiny. Brání mimo jiné zboření Horního Jiřetína a těžbě na samém okraji třicetitisícového Litvínova. Obyvatelé obou dotčených měst si v loňských volbách zvolili do čela politiky, kteří s další těžbou nesouhlasí. Proti stojí i řada ekologických organizací.

Za limity je u Litvínova zhruba tolik uhlí, kolik by stačilo spotřebě Česka a vývozu na zhruba 17 let. Odpůrci těžby vnímají prolomení limitů jako precedens, který povede i ke zboření dalších měst. Další velká ložiska jsou administrativně odepsaná, ale fyzicky existují, například pod Litvínovem, Chomutovem nebo Teplicemi. Zastánci těžby naopak argumentují tím, že udržení těžby pomůže zaměstnanosti v regionu a zajistí Česku relativně levné teplo. Zachování limitů je jedním ze stěžejních slibů VV a podporovala ho i TOP 09.

"Neprolomení limitů je součástí koaliční smlouvy a ODS dohodu ctí. Nebudeme podporovat prolomení limitů," odpověděl Nečas. Co to znamená pro připravované energetické koncepce, ale blíže nevysvětlil. "Na druhé straně je nezbytné dát možnost k jednání těžebních společností a majitelů pozemků a nemovitostí. Pokud dojde k seriózní dohodě bez hrozby vyvlastnění, není důvod, proč by taková smlouva nemohla být uzavřena," dodal Nečas. Možný nedostatek uhlí je podle něho pro teplárenství skutečně hrozbou.

Reklama

Výběr článků

Načítám