Hlavní obsah

Flákači zneužívající dávky nemohou počítat s pomocí státu, hřímal Nečas

Novinky, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občanská demokratická strana prosazuje adresný systém sociálních dávek a navázání jejich výplaty na aktivitu člověka. To mimo jiné zaznělo během úvodního vystoupení předsedy ODS a premiéra Petra Nečase na ideové konferenci ODS na téma „Právo a solidarita. Řešení situace v sociálně vyloučených lokalitách“, která se v sobotu koná v Ústí nad Labem.

Petr Nečas na konferenci ODSVideo: Karel Otcovský, Právo

 
Článek

Nečas ve svém projevu dále řekl, že maximum sociálních dávek bude vázáno na účel svého poskytnutí. „Lidé, kteří prokazatelně zneužívají dávky, nemohou počítat s pomocí státu. Chceme podat ruku sociálně slabým, kteří mají vůli něco změnit a pracovat. Podporovat naopak nehodláme flákače, kteří se pouze falešně staví do role potřebných,“ uvedl Nečas.

Reakce na situaci ve Šluknovském výběžku

Stranická ideová konference je reakcí občanských demokratů na situaci ve Šluknovském výběžku, kde se na sklonku léta vyhrotily vztahy mezi starousedlíky a Romy. ODS podle Nečase připravila řadu legislativních opatření, která mají napjatou situaci na Šluknovsku a v jiných vyloučených lokalitách stabilizovat.

Foto: Karel Otcovský, Právo

„Některá již vstoupila v platnost, jiná jsou v legislativním procesu a o dalších budeme jednat s koaličními partnery,“  připomněl premiér.

Nečase za řečnickým pultem postupně vystřídají další politici ODS, například místopředseda strany a ministr obrany Alexandr Vondra, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, teplický primátor Jaroslav Kubera nebo poslankyně Ivana Řápková. Ta ještě ve funkci primátorky Chomutova proslula svým nekompromisním postupem vůči zneuživatelům sociálních dávek.

Nepokoje začaly v Novém Boru

Nepokoje na severu Čech odstartoval 7. srpna útok skupiny Romů, vyzbrojených mačetami, na osazenstvo hospody v centru Nového Boru. Po dvou útočnících policie stále marně pátrá. O dva týdny později přišel podobný útok i v Rumburku. Brutalita útoků pobouřila lidi a vyhnala je do ulic. Protiromská shromáždění, při kterých musela proti rozvášněnému davu často zasahovat policie, se konala v Rumburku, Novém Boru a opakovaně ve Varnsdorfu.

Od té doby se politici předhánějí v návrzích na řešení napjaté situace. Podle starostů města a obcí Šluknovska ale zatím neúspěšně. Jediným zřejmým výsledkem je posílení policie v problémovém regionu.

Odpolední jednání delegátů ideové konference ODS se uskuteční za zavřenými dveřmi.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám