Hlavní obsah

Piloti ČSA začnou létat, ale vyhlásili stávkovou pohotovost

– Praha • Aktualizováno

České sdružení dopravních pilotů (CZALPA) vyhlásilo v pátek stávkovou pohotovost pilotů Českých aerolinií a připravuje případnou stávku. Vedení ČSA podle sdružení odmítlo jednat o návrzích pilotů na řešení situace ve společnosti. Piloti přesto ukončili první fázi protestu, při níž odmítli létat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Letadlo ČSA na pražském letišti

Článek

K případné stávce by podle Gaspara mohli piloti přistoupit po nutných přípravách v příštím týdnu. "První fáze protestu byla úspěšná a poukázala na dlouhodobé problémy společnosti, špatné hospodaření a hlavně připravované vyvádění letadel ze společnosti, které může vést až k její likvidaci," uvedl prezident CZALPA Peter Žmolík v tiskovém prohlášení.

Podle prezidenta ČSA Philippa Moreelse se vedení firmy v pátek s piloty sešlo, ale k žádné dohodě nedospěli. Piloti podle něj požadovali, aby ČSA zrušily restrukturalizační opatření, což management odmítl. Část pilotů od čtvrtka protestuje proti zamýšlenému převodu 11 letadel ČSA do dceřiné firmy Holidays Czech Airlines. Podle nich to je krok k likvidaci firmy.

ČSA začnou podle Moreelse v pondělí vyvozovat z protestu pracovněprávní důsledky. "Budeme škodu vymáhat po pilotech, kteří se protestu uskutečnili," uvedl s tím, že vedle vymáhání škody to budou ještě další kroky. Škody ČSA odhadl v řádu miliónů denně.

Reklama

Výběr článků

Načítám