Hlavní obsah

V Liberci se lidé rozloučili s autorem Ještědu Karlem Hubáčkem

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Rodina i desítky přátel především z okruhu architektů se v pátek v libereckém krematoriu naposledy rozloučily se světoznámým architektem Karlem Hubáčkem. Architekt, který se nejvíce proslavil stavbou horského hotelu a vysílače Ještěd, zemřel 23. listopadu ve věku 87 let.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

S Karlem Hubáčkem se naposledy přišly rozloučit desítky lidí.

Článek

„Vždycky nám říkal, abychom vytvořili slušnej barák, za kterým je vidět poctivá příprava s tužkou a papírem,“ zavzpomínal na Hubáčkova slova v obřadní místnosti zaplněné do posledního místa jeden z jeho žáků. „Byl to velký člověk. Dával lidem smysl pro práci a život v tehdejší nesmyslné a nesvobodné době,“ dodal.

Ve smutečních řečech zaznělo mnohokrát, že Hubáčkovy stavby v regionu českého pohraničí byly vždy citlivě navrženy v symbióze se zdejší krajinou.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Proděkan liberecké Fakulty umění a architektury Jiří Suchomel pronesl smuteční řeč

Hubáček se narodil v Praze, kde vystudoval Fakultu architektury a pozemního stavitelství ČVUT. Je však spojen především s Libercem, kam v roce 1951 nastoupil do tehdejšího Stavoprojektu. Na konci 60. let stál u založení atelieru SIAL. Ten si získal světové renomé a vyšlo z něj několik generací uznávaných českých architektů.

„SIAL se pod jeho vedením neomezil na pouhou praktickou činnost architektonické kanceláře, ale byl školkou pro nadané mladé architekty a předznamenal založení liberecké fakulty architektury,“ zaznělo v řeči Hubáčkova někdejšího spolupracovníka, proděkana Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci Jiřího Suchomela.

Kromě světoznámého vysílače na Ještědu je Hubáček autorem již zbouraného obchodního střediska v Liberci, Vodárenské vyrovnávací věže v Praze - Dívčích hradech či meteorologické věže v Praze - Libuši.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřel tvůrce vysílače na Ještědu Hubáček

Ve středu zemřel ve věku 87 let významný český architekt Karel Hubáček. Jeho nejznámějším návrhem je hotel a vysílač na Ještědu, za nějž v roce 1969 obdržel...

Výběr článků

Načítám