Hlavní obsah

Školské odbory chystají protesty, učit se bude až od devíti hodin

Právo, Novinky, ČTK, jim, map
Praha
Aktualizováno

Školské odbory budou 7. prosince protestovat, školy neotevřou v osm hodin jako obvykle, ale o hodinu později. Odborům vadí, že by výše učitelských platů nebyla závislá pouze na délce praxe, ale i na rozhodnutí ředitele, který by určil, který pedagog si zvýšení platu zaslouží. Informoval o tom šéf školských odborů František Dobšík s tím, že právě 7. prosince má změny v platových tabulkách učitelů projednávat vláda.

Foto: Petr Hloušek, Právo

František Dobšík na on-line chatu

Článek

„Mateřské, základní, střední školy s tím nesouhlasí, chtějí razantně reagovat,“ uvedl Dobšík.

Zatím není ani jasné, kolik učitelů se do protestu zapojí. Jasněji by mělo být podle odborářů v pondělí. Podle Dobšíka bude účast na protestu takovým referendem o ministru školství Josefu Dobešovi (VV).

Další protesty nelze vyloučit

Pokud by výstražná stávka nezabrala, nemohou odbory vyloučit další protesty. Odvolání stávky přichází v úvahu pouze v okamžiku, kdy bude sporný paragraf o zrušení nárokové mzdy ze zákona vyňat.

Resort investuje do zvýšení platů zkušených učitelů čtyři miliardy korun. Podle tabulek by si měli pedagogové polepšit o 500 až 1 500 korun měsíčně. Finální rozhodnutí však ponechal na rozhodnutí ředitelů, kterým zadá instrukce.

Věkový automat mají pouze učitelé

Učitelé s diplomem budou od ledna zařazeni ve stejné platové tabulce jako nekvalifikovaní. Erudovanější však mají mít i tak o dvě třídy vyšší mzdy. Zatímco dříve se učitelům podle délky praxe automaticky navyšoval plat, teď má o zařazení do příslušné stupnice, a tím pádem i o navýšení platu, rozhodovat ředitel školy. Věkový automat už mají jen učitelé, u ostatních skupin zaměstnanců ve veřejném sektoru byl zrušen.

Dobeš začátkem listopadu také vyzval odbory, aby kontrolovaly naplňování jeho příkazu a případně jej upozornily na případné obcházení jeho rozhodnutí.

Protesty jsou absurdní, říká Dobeš

Podle Dobeše je absurdní, že odbory protestují, ačkoli se jim zvyšovaly platy a další navýšení je čeká.

„Vloni jsem to bral jako odborářský úlet, letos bohužel vidím, že to je nějaká promyšlená strategie,“ říká ministr. Ohradil se, že Dobšíka na společném jednání ujišťoval, že vyzve ředitele škol, aby možnosti přeřazování do platových tříd užívali jen zřídka, a to nejlépe směrem nahoru.

Na stranu odborů se naopak postavil školský expert ČSSD Marcel Chládek, který vyzval premiéra, aby ministra odvolal. Dobešovo působení v čele resortu pak označil za "cílenou likvidaci a totální devastaci školství".

Reklama

Výběr článků

Načítám