Hlavní obsah

Bém: Chci věřit, že v Praze skončí ty nekonečné přestřelky

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý pražský primátor Pavel Bém (ODS) v rozhovoru pro Právo ocenil výsledek pražských politických turbulencí, které vyvrcholily dohodou mezi primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS) a TOP 09. Rád by prý věřil, že nová koalice prospěje Pražanům a že skončí i vnitropolitické a personální boje.

Foto: Petr Janiš, Právo

Poslanec Pavel Bém (ODS)

Článek

Co si jako bývalý pražský primátor myslíte o výměně soc. dem. za TOP 09 v roli koaličního partnera ODS?

Jsem přesvědčen, že je to dobře. Chtěl bych moc věřit, že to prospěje především Praze a Pražanům, protože máme za sebou rok nevládnutí. Troufnu si říct, že kdyby tato situace měla pokračovat, tak bych ji považoval za strašně nebezpečnou pro budoucnost péče o naše hlavní město. Chtěl bych také strašně moc věřit, že skončí ty nekonečné přestřelky, bojůvky, a to nejenom vnitropolitické, ale i personální o to, kdo má být takovým či onakým ředitelem té či oné instituce, či kdo má sedět v jaké správní radě.

Podle vás primátor Bohuslav Svoboda tyto kroky nedělal?

Nedělal, protože k tomu neměl politické zázemí. Nebyl schopen nalézt politickou shodu mezi občanskými a sociálními demokraty, a dokonce ani mezi určitými skupinami v zastupitelském klubu občanských demokratů. Chci věřit, že ve čtvrtek minulý týden se stal zázrak a že ten zázrak vygeneruje nějakou zásadní změnu.

A je to vůbec po všech hádkách možné?

Proti tomu stojí selský rozum, který relativizuje vaše očekávání. Je možné, aby se dvě znesvářené skupiny po dramatickém politickém téměř převratu ze dne na den dohodly a začaly táhnout za jeden provaz? Je možné, aby politická strana, která byla rok v opozici a příliš toho nepředvedla, se zázrakem ze dne na den proměnila v manažersky zdatnou, personálně vybavenou efektivní koaliční stranu, která dokáže město řídit? V tuto chvíli proti sobě stojí váhy těchto dvou scénářů.

Byl jste mezi politiky, které bulvár zachytil v pražském Obecním domě, kam přišly i další špičky ODS včetně vlivných podnikatelů považovaných za kmotry či náměstek policejního prezidenta Husák. Co se na schůzce řešilo?

Já jsem byl v Obecním domě v brzkém odpoledni, setkal jsem se tam se svými přáteli. Troufnu si tvrdit, že politické rozhovory v takto milé společnosti byly zakázány. Všechno, co se tam odehrálo poté, se odehrálo beze mě. Já se nad tím jenom usmívám. Takhle vznikají mediální příběhy, které obvykle nemají s realitou vůbec nic společného. Byl jsem překvapen, když jsem si přečetl Blesk, protože jsem si myslel, že taková politická schůzka, kde by se domlouvalo, co dál, se odehrála už v neděli, a ne v pondělí. Považuji za zásadní, že lidé spolu musí začít mluvit. Jediné, o co tady jde, je, aby se domlouvali, jak řídit město a jak pokud možno prosadit priority ODS, nikoli, jak si vzájemně házet klacky pod nohy.

Reklama

Výběr článků

Načítám