Hlavní obsah

Muži budou moci popřít otcovství až do tří let věku dítěte

Praha

Muži asi budou moci od příštího roku popřít otcovství až do tří let věku dítěte. Nyní mohou tento krok učinit do půl roku od narození dítěte. Změnu má přinést novela zákona o rodině, kterou ve čtvrtek doporučil poslancům schválit beze změn i hlasy opozice ústavně právní výbor Sněmovny.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Současnou půlroční lhůtu od narození dítěte zrušil už loni v červenci Ústavní soud, a to s platností ke konci letošního roku. Nynější šestiměsíční lhůta pro podání takzvané popěrné žaloby poškozuje podle Ústavního soudu práva otců. Soud žádal, aby nová právní úprava lépe odrážela práva všech zúčastněných.

Novela poslance ODS Pavla Staňka počítá také s tím, že muži by na podání návrhu na popření otcovství měli půl roku od chvíle, kdy nabudou podezření, že otci ve skutečnosti nejsou.

Místopředsedovi výboru Stanislavu Křečkovi (ČSSD) na novele vadila úprava pravomoci státního zastupitelství k podání návrhu na popření otcovství v případech, pokud by nově zaváděná tříletá lhůta uplynula. Zastupitelství by podle novely návrh muselo podat soudu v případě důvodného podezření, a pokud by to bylo v zájmu dítěte.

Tato povinnost je podle Křečka v rozporu se zájmem rodičů. Zastupitelství by muselo podle něho krok učinit i v případě, že by si to rodiče nepřáli. Zástupci vládní koalice ale jeho námitky nepodpořili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám