Hlavní obsah

Devítiletý chlapec zachránil matku v epileptickém záchvatu, dostal cenu

Novinky, Michaela Cmíralová
Praha

Zachránili lidský život, pomohli blízkým nebo i neznámým osobám, a to v jednom případě dokonce i přes internet. Jejich odvaha a odhodlání jsou v jejich věku až zarážející. Ocenění v anketě Dětský čin roku si ve čtvrtek na Staroměstské radnici v Praze převzaly děti, jejichž činy zvítězily v osmi kategoriích, v nichž hlasovalo 8500 školáků.

Vyhlášení vítězů projektu Dětský čin roku 2011Video: Novinky

 
Článek

Nejmladším z oceněných dětí, který zároveň získal hlavní cenu, je Patrik Pačanda z Krucemburku na Litoměřicku, který ve svých devíti letech zachránil lidský život. Šlo o jeho maminku, která trpí epilepsií a v těhotenství ji postihl nebezpečný záchvat, při kterém upadla v kuchyni, rozbila si hlavu a ztratila vědomí. Pohotový Patrik naštěstí slyšel z kuchyně ránu a hned vyrazil mamince na pomoc. Byl to pro něj nepopsatelný šok, když ji našel bezvládnou ležet na zemi v kaluži krve. Přesto se nenechal přemoci strachem a místo pláče a úprku, běžel za starším bratrem, aby zavolal sanitku. Díky rychlému a nebojácnému zásahu obou dětí tak byla maminka zachráněna a za měsíc se jim narodil i zdravý bráška.

Takových příběhů z celé České republiky přišlo do soutěže Dětský čin roku přes devět tisíc. „Každý rok jsme příjemně překvapeni, kolik dětí nám zašle svoje příběhy a podpoří svoje kamarády. Nejlepší zprávou ale je, že děti stále konají dobro,“ uvedl Ján Živný, předseda nadačního fondu Dětský čin roku.

V rámci slavnostního předávání cen na Staroměstské radnici malí hrdinové přečetli své příběhy za asistence svých slavných patronů, jakými jsou například Dana Morávková, Petra Černocká, Jitka Čvančarová nebo Jan Révai.

Vítězové kromě ocenění převzali i ceny od sponzorů. Jejich školy navíc po 10 000 korunách na školní pomůcky.

Vymluvil neznámé dívce sebevraždu

Zajímavou kategorií byla pomoc na netu. V té v letošním roce zvítězil třináctiletý Tomáš Jedlička, jenž do soutěže zaslal příběh svého kamaráda Ondry, který neváhal a při hraní hry přes internet zachránil život mladé slečně. Objevila se ve hře jako jedna z postav a do všech stran přitom rozesílala zprávy, že se hodlá zabít.

Nikdo samozřejmě nevěděl, zda to myslí opravdu vážně. To ale Ondru neodradilo a člověku, pro něj tehdy neznámému a schovanému za herní postavou, se rozhodl sebevraždu vymluvit. O několik měsíců později se ukázalo, že nešlo o planý poplach. Díky své odhodlanosti zachránil život mladé slečně, které se právě rozvedli její rodiče a nevěděla, jak dál žít.

Ocenění v dalších kategoriích

V kategorii Pomoc rodině zvítězila čtrnáctiletá gymnazistka Michaela Stupková ze Žatce, která zavolala záchranu svému tatínkovi postiženému nevolností. Dvanáctiletá Marie Dohnalová z Hranic se za pomoc kamarádce Elišce stala vítězkou kategorie Pomoc jiným dětem; v kategorii Pomoc ostatním lidem se prosadila o rok starší Markéta Janíková ze Slavkova, která pomáhá seniorům.

Za odvahu při hašení požáru v lese v kategorii Pomoc přírodě zvítězil čtrnáctiletý Jiří Horák z Hodslavic na Novojičínsku. Vítězkou kategorie Dobrý nápad se stala desetiletá Barbora Suchardová ze Stráže pod Ralskem. Zvláštní cenou Učitelských novin za nejlépe napsaný příspěvek byla odměněna jedenáctiletá Petra Seniurová z Rychnova nad Kněžnou, která zachránila život malých koťátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám