Hlavní obsah

Silný vítr vyvracel stromy, na horách měl sílu orkánu

ČESKÁ REPUBLIKA

K desítkám vyvrácených stromů a poražených sloupů veřejného osvětlení vyjížděli v sobotu hasiči. Na vině je silný vítr, který od západu zasáhl Českou republiku. Na horských hřebenech dosahoval rychlosti přes 100 kilometrů za hodinu.

Článek

Hasiči na Vysočině museli odstraňovat několik stromů spadlých na silnici. Spadlé stromy nezpůsobily žádné dopravní nehody ani zranění osob. Řidiči museli pouze v několika případech neprůjezdné silnice objet. K večeru se vítr utišil.

V neděli silný vítr dosáhl na Fichtelbergu v Krušných horách v nárazech opět síly orkánu. Vítr zde vál rychlostí asi 110 kilometrů v hodině, v nárazech přesahovala jeho rychlost 115 kilometrů v hodině, což meteorologové hodnotí jako orkán.

"Vítr je o něco slabší než v sobotu, ale stále dost silný. Slábnout by měl začít v pondělí večer a v noci na úterý," řekl pracovník Českého hydrometeorologického ústavu.

Hasiči na celém území republiky vyjíždějí kvůli větru jen k lehčím případům. "Padlé stromy a stržené tašky ze střech, ale nic vážného," řekl ČTK dispečer z operačního střediska hasičského záchranného sboru. Více práce měli jen hasiči na Písecku, kde v lese nedaleko Sobědraže vzplál v sobotu oheň. Jeho zbytky likvidovali hasiči i dnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám