Hlavní obsah

Přesčasy za nekonečné obstrukce Sněmovna zaměstnancům proplatí

Poslanecká sněmovna zaplatí svým zaměstnancům přesčasy za noční i víkendovou práci, kterou museli absolvovat v souvislosti s obstrukcemi při schvalování vládních reforem na počátku listopadu. Sněmovna tehdy zasedala šest dní včetně nočních hodin a víkendu. Potřebnou změnu sněmovního rozpočtu posvětil rozpočtový výbor.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředsedkyně Sněmovny Kateřina Klasnová (VV) a Vlasta Parkanová (TOP 09) během jednoho z nekonečných jednání

Článek

Obstrukce iniciovala počátkem listopadu ČSSD na protest proti vládou předkládaným reformám, s nimiž nesouhlasí. Jednání se protáhlo na šest dnů, nicméně vládní koalici se nakonec podařilo všechny zákony schválit.

Po celou dobu jednání museli ve Sněmovně "fungovat" i zaměstnanci, pro něž noční a víkendové směny znamenaly přesčasovou práci.

Sněmovní tisky nově jen v digitální podobě

Rozpočtový výbor svým usnesením z poloviny listopadu umožnil Sněmovně přesunout z ušetřených peněz 1,6 miliónu korun na platy zaměstnanců. V této částce je také zahrnuta část nákladů spojená s přechodem na digitalizaci sněmovních tisků. Poslanecké kluby si za tyto peníze budou moci najmout externisty, kteří jim budou pomáhat.

Každý poslanecký klub bude mít právo si najmout dva externí spolupracovníky. Odborníky si budou moci najmout na tři měsíce a na každého z nich dostanou 25 000 korun měsíčně.

Sněmovna má v letošním rozpočtu k dispozici celkem miliardu a 81 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám