Hlavní obsah

Primátor mi konec nezdůvodnil, přesto jej podporuji, tvrdí odvolaný Blažek

Právo, Petr Janiš
Praha

Místopředseda pražské ODS a bývalý šéf klubu zastupitelů Rudolf Blažek tvrdí, že i přes své odvolání z čela zastupitelů občanské demokratické strany podporuje primátora Bohuslava Svobodu, a to i přesto, že to byl právě primátor, kdo jeho odchod navrhl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rudolf Blažek

Článek

Odstoupil jste v úterý večer z postu šéfa klubu pražských zastupitelů za ODS. Na program jednání prosadilo personální změny křídlo primátora Svobody. Jak si vysvětlujete, že měl ve dvacetičlenném klubu 9 lidí a teď už 13?

Už se odmítám bavit o tom, že pražská ODS je rozdělená a že někteří jsou svobodovci, jiní zase Šťastného a že existují dva tábory. Vnímám, co řekl Petr Nečas, diskutovali jsme o tom. Třináct v úterý nebylo pro odvolání, ale pro zařazení bodu, který se jmenoval personální situace v klubu.

Pražská ODS je v této chvíli jednotná. Primátor má moji plnou podporu, stejně jako ji měl předtím. I proto jsem rezignoval na předsedu klubu, protože jsem nechtěl kolegy dostat do situace, aby se znova musely rozevírat nůžky a hlasovat. Nevěděl jsem, že se o tom bude jednat. Jsou to sice nestandardní metody, ale už na tu hru přistupovat nebudu.

Podporujete primátora, ač vás chtěl odvolat? Jak vám to zdůvodnil?

V podstatě to navrhl, nijak to nezdůvodňoval. Spíš se domýšlím, že reagoval na názorový střet z uplynulých dní. Chápu, že předsedou klubu bude někdo vhodnější, s kým má primátor v této chvíli komunikační linku dlouhodobě nastavenou jinak než se mnou. Ale proč to primátor se mnou neprojednal, nevím ani, jaké měl důvody, ani mi to pořádně nesdělil. Pro mě pozice předsedy klubu není nic fatálního. Byl jsem rok neuvolněný zastupitel a upřímně řečeno, byla to pro mě větší zátěž než pro kohokoli jiného.

Spekuluje se, že existoval plán, že byste se primátorem místo Svobody stal vy.

Před rokem jsme dojednávali koalici s ČSSD, hlavním důvodem pro ni bylo získání postu primátora pro pana docenta Svobodu. Nedovedu si představit, že by se taková věc za rok otočila. V koalici s TOP 09 tehdy primátora získat nešlo. Nyní se ne úplně standardními postupy k té koalici došlo, TOP 09 se nároku na primátora vzdala. Samozřejmě to podporuju, podporuju primátora i kolegy.

Neexistoval plán skupiny kolem Borise Šťastného před tím čtvrtečním převratem, že byste do primátorského křesla usedl vy?

Vyloučeno. To nebyl můj plán. A jestli někdo o takovém plánu mluvil, tak určitě ne v mé přítomnosti. Nemyslím si, že si pan primátor počíná špatně. Kdybych si to myslel, řeknu to veřejně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám