Hlavní obsah

Dobeš: Promluvím s Bátorou o jeho úvazku na školství

Právo, Marek Přibil

Ve středu ráno informovalo Právo a Novinky.cz o vulgárním útoku Ladislava Bátory, poradce ministra školství Josefa Dobeše, na ministry Kalouska a Schwarzenberga. Dobeš hned poté vydal prohlášení, že „nepotvrdil účast“ Na hovorech na pravici, jež Bátora pořádá. Hnutí D.O.S.T. přitom už několik dní uvádělo Dobeše jako přednášejícího.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Co znamená nepotvrdit účast?

To znamená, že se svojí účastí nepočítám, protože ten den mám poměrně dramaticky plný diář. Také musím říct, že nejsem zrovna příznivcem – i když pan ministr financí Kalousek se předtím vyjadřoval vůči panu Bátorovi – ani opačných výroků.

Jak to, že vaše fotografie jako přednášejícího visí na pozvánce na webu hnutí D.O.S.T.? Vystoupit má i šéfka Suverenity Jana Bobošíková či francouzštinářka Arjana Shameti.

Ani nevím, jaké by mělo být téma. Ale teď se od vás dovídám, že tam má být i paní učitelka Shameti, která bojuje na Praze 13. Asi půjde o nějaký konzervativní pohled na výuku sexuální výchovy. (Dobeš učitelku ve sporu s ředitelem školy o výuku sexuální výchovy nazval ombudsmankou dětí, škola ale naopak podpořila ředitele.)

Měl jste přednášet na téma „kde stojí současná škola v konfliktu hodnot“.

Tak znovu říkám, nemám žádný připravený příspěvek na tuto debatu.

Pořadatelé vás tedy neoslovili a vy jste jim účast nepotvrdil?

Mě přes mého tajemníka zvou lidé na mnoho věcí. Ono pondělí 12. tam mám asi čtyři konflikty v diáři, takže nepochybně pozvání přišlo. Ale já jsem to pozvání nepotvrdil. A naopak jsem dneska řekl, že tam nepůjdu.

Dnes ráno jsem při cestě do práce panu Bátorovi zavolal a řekl mu, že s tím rozhodně nepočítám. To téma ale není špatné. Bavit se o liberálních konzervativních postojích ve školství, to by bylo zajímavé.

Tyto výroky jsou za hranou toho, co je pro mě přijatelné. Já jsem se ale i vůči ministru Kalouskovi ohradil na vládě, že nazýval člověka starým fašounem. Oboustranně ty výroky jsou za hranou.

Vyjádření Bátory bylo podstatně ostřejší.

Já to nezpochybňuji. Mně ty výroky dosti vadí. Oboustranně.

Nesouvisí „nepotvrzení účasti“ s aktuálními výroky Bátory?

Já už jsem řekl, že ty výroky jsou nešťastné, protože nenapravují kulturní pověst ohledně vyšších pater politiky.

Řeknete Bátorovi, aby pozvánku s vaším jménem a účastí stáhl?

Oznámil jsem, že tam nepůjdu. I panu Bátorovi. Takže to beru jako naprosto dostačující zprávu. Já se budu bavit s panem Bátorou i o tom, zda je stále ještě důležitá jeho angažovanost na 0,1 úvazku na školství.

Zůstane nadále Bátora vaším poradcem?

Já jsem vám na to odpověděl. S panem Bátorou teď budu hovořit, je-li ještě smysluplné jeho angažování na školství k datu 1. 1. 2012.

Reklama

Související témata:

Související články

Bátora skončil na ministerstvu školství

Kontroverzní úředník ministerstva školství Ladislav Bátora se vzdal funkce zástupce vrchního ředitele kabinetu. Z ministerstva úplně odejde, řekl novinářům....

Výběr článků

Načítám