Hlavní obsah

ČSSD hlásí 90 782 podpisů proti vládě, hlasování o nedůvěře ale nechystá

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokraté se ve středu pochlubili, že pod petici proti reformám a za odchod vlády Petra Nečase (ODS), kterou uspořádali, se podepsalo 90 782 lidí. Další hlasování o nedůvěře se ale na základě této petice ČSSD vyvolat nechystá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„90 782, to je číslo, které hovoří o tom, kolik občanů podepsalo petici, kterou organizovala ČSSD,“ liboval si na tiskové konferenci v Lidovém domě šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka. Poukázal, že jeho strana podpisy sesbírala během pouhých sedmnácti listopadových dnů. Akce odstartovala 1. listopadu.

Sobotka připomněl, že zároveň byla zahájena šestidenní obstrukce ve Sněmovně. Šéf ČSSD soudí, že petice je výrazem spontánní nespokojenosti lidí s vládou. „Pro nás je to velká podpora a vzpruha pro kritiku vládních reforem,“ řekl Sobotka. Podpisové archy budou předány sněmovnímu petičnímu výboru a v kopii je obdrží premiér Nečas. „Řada lidí o to výslovně požádala,“ uvedl šéf ČSSD

ČSSD: Přímá volba prezidenta do konce roku

Hlasování o nedůvěře vládě ale podle Sobotky nebude jeho strana na základě petice ve Sněmovně vyvolávat.  Pokud k takovému kroku soc. dem. v budoucnu přistoupí, podpisové archy hodlá využít jako podpůrný argument.

Sobotka ve středu také vyzval premiéra Nečase, aby neprodleně v příštích dnech svolal schůzku zástupců parlamentních stran k přímé volbě prezidenta. Lídr soc. dem. kritizoval, že Nečas doposud takové setkání neuspořádal.

Podle lídra ČSSD je nezbytné, aby přímou volbu schválila Sněmovna do konce roku. Soc. dem. přitom žádá změnit prezidentské pravomoci, což je kamenem úrazu, protože v této otázce panují v politickém spektru rozdílné názory.

„Usilujeme o to, aby se našla shoda už v Poslanecké sněmovně,“ prohlásil Sobotka. Senát ovládaný ČSSD by v takovém případě nemusel podle něj provádět v přímé volbě hlavy státu změny.

Anketa

Podepsali byste petici ČSSD proti reformám a za odchod vlády?
Ano
30,9 %
Ne
69,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13661 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám