Hlavní obsah

Šéf NKÚ Dohnal se vládě vysmál

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal, kterého v červenci prvoinstanční soud odsoudil za zneužití pravomoci úřední osoby, se rozhodl hrát vabank. V minulých dnech ukázal záda premiéru Petru Nečasovi (ODS) a celé vládě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf NKÚ František Dohnal

Článek

Dohnal odmítl návrh premiéra, aby pověřil svého zástupce, který by docházel na jednání vlády kvůli projednávání kontrolních závěrů NKÚ. Zachoval se podle zásady když ne já, tak nikdo.

Po nepravomocném odsouzení Dohnala totiž odmítl Nečas zvát šéfa NKÚ na jednání vlády, a kontrolní závěry úřadu tak vláda několik měsíců neprojednává. Nyní chtěl premiér závěry NKÚ na jednání opět zařadit, ale za přítomnosti jiného zástupce úřadu. Marně.

„Jednání pana prezidenta jen ukazuje, že svou ješitnost a samolibost povýšil nad dobré jméno instituce, kterou má reprezentovat, a nikoli poškozovat,“ řekl Právu Nečas.

Premiér dodal, že za dané situace nebudou ministři závěry NKÚ nadále projednávat. „Tady nejde o střet institucí, ale o střet s panem Dohnalem,“ dodal Nečas. Proto poslal za Dohnalem v uplynulých dnech šéfa úřadu vlády Lubomíra Poula, aby s ním domluvil zastupování při jednáních vlády.

Kdokoli v jeho pozici by musel okamžitě odejít už v okamžiku obvinění
Petr Nečas, premiér ČR

Premiér považuje za výsměch, aby ministři seděli za jedním stolem s člověkem, který je odsouzený, byť dosud nepravomocně, a on je kritizoval. Dohnal byl odsouzen za to, že odmítl součinnost při poslanecké kontrole svého úřadu.

„Kdokoli v jeho pozici by musel okamžitě odejít už v okamžiku obvinění,“ uvedl Nečas v narážce na své ministry.

Koalice i opozice: Páky na něj nemáme

Dohnal přitom leží v žaludku nejen koaličním politikům, ale i opozici. Jenže politici se shodují, že na prezidenta NKÚ, který se drží svého postu zuby nehty, jsou všichni krátcí. „Není síla ho odvolat,“ připustil Nečas.

Dva roky s ním svádějí boj poslanci, kteří mu v minulosti už odhlasovali 50tisícovou pokutu. A to proto, že jim odmítl vydat dokumenty ke kontrole svého úřadu. Tím ale jejich pravomoci končí. Sněmovna by sice mohla navrhnout prezidentu republiky odvolání Dohnala, ale to jen v případě, že by nevykonával svou funkci déle než půl roku, nebo na základě pravomocného rozhodnutí kárné komory NKÚ.

Padnout by mohl Dohnal také v případě pravomocného odsouzení za trestný čin. Pokud by tedy prezidenta NKÚ uznal vinným odvolací pražský městský soud, ve funkci skončí. V opačném případě zůstane v čele úřadu až do roku 2014, kdy mu končí devítileté funkční období.

Dohnalovo počínání dráždí politiky i členy jeho instituce. „Poškozuje to jméno a prestiž celého úřadu a vůbec nechápu, proč nepřijal nabídku premiéra posílat na vládu svého zástupce,“ řekl včera Právu viceprezident NKÚ Miloslav Kala.

Podle něj je v zájmu úřadu i vlády, aby se kontrolní závěry ve vládě projednávaly, jako tomu bylo do léta. Jejich neprojednání sice činnost NKÚ nijak nebrzdí, nicméně není to nejlepší řešení.

Vyjádření šéfa kontrolního úřadu se Právu nepodařilo získat. Mobil nebral.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám