Hlavní obsah

Blažek vzdal vedení zastupitelského klubu pražské ODS

Novinky, jim
Praha
Aktualizováno

Předseda pražských zastupitelů ODS Rudolf Blažek rezignoval na svou funkci. O jeho nástupci by měl klub zastupitelů rozhodnout během příštího týdne.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rudolf Blažek, Boris Šťastný, Bohuslav Svoboda

Článek

Blažek uvedl, že byl v úterý při jednání zastupitelského klubu zaskočen nečekaným návrhem na „řešení personální situace ve vedení klubu“, ačkoli se mělo podle plánu rokovat pouze o městském rozpočtu.

„Nechci rozdělovat zastupitelský klub, a proto jsem se rozhodl ještě před hlasováním odstoupit z funkce předsedy klubu. V rámci budoucího fungování pražské ODS je potřeba co nejdříve zklidnit napjatou situaci a věřím, že mé rozhodnutí k tomu přispěje,“ napsal v tiskovém prohlášení Blažek.

„Není vyloučeno, že záměr odvolat mě bude vykládán jako snaha zbavit se starých struktur. Pokud je za starou strukturu považován někdo, kdo je zvyklý dodržovat dohody a ctí demokratické principy uvnitř ODS, tak mi nevadí být nazýván starou strukturou,“ poznamenal dále Blažek.

Svým gestem chce podle svých slov přispět ke zklidnění situace a ukončení vnitrostranických půtek.

"O post primátora neusiluji"

Blažek byl jedním z mála občanských demokratů, který se dlouho odmítal podepsat pod koaliční smlouvu ODS a TOP 09, jak ji připravil primátor Bohuslav Svoboda (ODS) s představiteli TOP 09.

Svoboda po rozpadu velké koalice minulý týden obešel špičky ODS, tedy Blažka a předsedu organizace Borise Šťastného, a vyjednal se svými věrnými z řad ODS smlouvu s TOP 09, která zaručovala Svobodovi setrvání v úřadu primátora. To pobouřilo zbytek klubu, který však na vyjednané podmínky z většiny přistoupil. Rozpory mezi čelními představiteli pražské ODS a jejich křídly tím však neskončily.

Šťastný osočil Svobodu z destrukce ODS a příchylnosti k TOP 09. [celá zpráva]

Svoboda naopak prohlásil, že jestliže někdo rozbíjí organizace, pak je to Šťastný. Podle primátora měl rozpad velké koalice proběhnout jen naoko, přičemž by se obě strany ještě před Novým rokem opět dohodly na spolupráci ovšem v pozměněné sestavě. Jedna z variant prý počítala právě s Blažkem coby primátorem. [celá zpráva]

Blažek to však odmítl s tím, že již několikrát zopakoval, že o primátorský post neusiluje, ani neusiloval.

Blažek se před dvěma lety utkal s tehdejším kontroverzním primátorem Pavlem Bémem o nejvyšší post ve stranické organizaci. Do volby měl sice nominaci více organizací, ale Bém jej porazil v kuloárech, kde pro sebe před samotnou volbou získal silnější podporu.
Po volbách roku 2010 si Svoboda vymínil, že nikdo z bývalého vedení radnice už v nové radě neusedne, čímž se zavřela vrátka také pro Blažka, který za Béma vedl resort dopravy. Nedlouho poté nastoupil do funkce náměstka na ministerstvu obrany, kde má na starosti obranné akvizice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám