Hlavní obsah

Vláda si posvítí na spekulanty s konopím

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda chce dát policistům účinnější nástroj proti pěstitelům marihuany. Ve středu by měla projednat nařízení, podle kterého se účinná látka v konopí (THC) nebude měřit z celé rostliny, ale pouze z květenství a přilehlých listů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle vládního nařízení museli policisté měřit THC z celé rostliny, tedy i z kořenů a stonků, což mohlo vést k tomu, že obsah drogy nepřekročil stanovenou zákonnou mez, tedy 0,3 procenta THC.

Ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych změnu přivítal, protože podle něj už nebude moci dojít k případům, že rostliny, které byly pěstovány na prodej jako drogy, bylo nutné podle zákona považovat za technické konopí. Podle předkládací zprávy ministerstva spravedlnosti se totiž při započítávání všech částí rostliny sníží poměrný obsah drogy až pětinásobně.

„Když dělíte množství látky objemem celé rostliny, tak se nemusíte dostat na základní stanovenou hranici a je to stejné, jako byste pěstoval slabší konopí, na což se hřeší,“ řekl Právu Frydrych. Podle něj policisté v krajích zaznamenali několik případů, kdy se rostliny zjevně pěstované ke zneužívání dostaly pod zákonnou hranici.

Ministerstvo spravedlnosti také navrhuje, aby se ze seznamu zakázaných rostlin vyřadily ty, které obsahují látku meskalin. Tuto zprávu přivítají hlavně čeští kaktusáři, kteří pěstují některé druhy kaktusů obsahující tuto vysoce halucinogenní látku. Podle Frydrycha to ale neznamená, že pokud někomu bude prokázána výroba meskalinu z kaktusů, že nebude trestně odpovědný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám