Hlavní obsah

VV chtějí kvůli kauze IZIP odvolat Šnajdra a Horáka, chystají i trestní oznámení

Právo, rsk, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Věci veřejné chtějí prosadit odvolání ředitele VZP Pavla Horáka a šéfa správní rady poslance Marka Šnajdra (ODS) za pochybení při projektu elektronických zdravotních knížek spravovaných společností IZIP. Strana se kvůli pochybnému fungování IZIP chystá podat i trestní oznámení. Novinářům to v úterý řekl předseda VV Radek John.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda správní rady VZP a poslanec ODS Marek Šnajdr, za ním šéf VZP Pavel Horák

Článek

"Audit IZIP prokázal, že společnost je prázdnou schránkou, které náleží práva k patentu a určitá práva k softwaru," řekl John.

Podle něj je VZP navíc jediným klientem IZIP. John doplnil, že z VZP přes IZIP docházelo k "systematickému vyvádění financí formou nákupu služeb" pro spřízněné osoby ve firmách MD Access a Uniqsol.

Trestní oznámení koncem týdne

VV chtějí na základě výsledku auditu v IZIP podat trestní oznámení na členy správní rady, kteří využili svého vlivu na prosazení projektu elektronických zdravotních knížek.

Místopředseda VV Tomáš Jarolím konkrétní jména nechtěl uvést, ta se objeví až v trestním oznámení, které strana podá ke konci příštího týdne.

Rath: Máte to, pro co jste hlasovali

Stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath v úterý prohlásil, že je stanoviskem VV ke kauze IZIP šokován. Podle Ratha totiž zástupci VV ve správní radě VZP hlasovali pro odkup 51 procent akcií projektu elektronických zdravotních knížek. „VZP koupila vzduch,“ uvedl Rath a doplnil, že pojišťovna vlastní firmu, která nic nemá. Činnosti pro ni totiž podle něj zajišťují společnosti spojené s europoslanci ODS Miroslavem Ouzkým a Milanem Cabrnochem. [celá zpráva]

Z odpovědnosti za problém obvinil Rath především šéfa správní rady VZP Šnajdra. Akcie, které pojišťovna drží, jsou podle stínového ministra dobré maximálně k tomu, aby si „s nimi doma pan Šnajdr vytapetoval“.

ČSSD odvolání Šnajdra podpoří

Rath přitom deklaroval, že zástupci ČSSD ve správní radě budou pro odvolání Šnajdra. „Jednoznačně jsme připraveni pro to hlasovat znovu,“ poukázal přitom stínový ministr na fakt, že s takovým návrhem už soc. dem. před časem neuspěla.

Pokud jde o ředitele VZP Horáka, podle Ratha nese manažerskou odpovědnost. Zároveň ale stínový ministr upozornil, že Horák by bez posvěcení správní rady neučinil nic.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám