Hlavní obsah

Nemocnice se bojí, že na zvyšování platů nebudou mít peníze, Heger tvrdí opak

Právo, Václav Pergl

Nová úhradová vyhláška, jejíž návrh v pondělí zveřejnil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), vyvolala nevoli v řadách zdravotníků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Článek

Zatímco Heger tvrdí, že nemocnicím přidá tři procenta oproti roku 2010, což budou až čtyři miliardy korun, a tak budou prostředky na navýšení platů zdravotníků o 6,25 procenta, Asociace nemocnic okamžitě varovala, že na navýšení platů nebude, protože hodně „spolkne“ vyšší DPH a inflace. Zdravotní systém má mít v příštím roce k dispozici 226 miliard korun.

„Z přidání nárůst platů nemocnice pokryjí, ale na část navýšení si budou muset ušetřit,“ řekl Heger.

Na to reagoval předseda Asociace nemocnic Eduard Sohlich: „Na navýšení platů peníze stačit nebudou, naopak bude problém udržet stávající platy. Může se to promítnout i do zajištění péče. V nemocnicích poroste nervozita.“

Návrh úhradové vyhlášky nadzvedl i zdravotnické odbory. „Už teď je jasné, že navýšení platů zdravotníků nebude. Ani o těch 6,25 procenta,“ prohlásil v pondělí předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel.

„Nezbývá, než se obrátit na premiéra Petra Nečase, aby slib vlády daný v memorandu, tedy navýšení platů v příštím roce o deset procent, byl splněn.“

A jak by to s financováním zdravotní péče mělo příští rok vypadat? Podle ministra Hegera takto:
Nemocnice dostanou přidáno 3 procenta.
Praktičtí lékaři budou financováni stejně jako v roce 2010
Ambulantní specialisté v rámci nemocnic i mimo nemocnice dostanou stejně jako v roce 2010, protože se podle Hegera musí uskromnit ve prospěch akutní lůžkové péče.
Komplement, tedy laboratoře, rentgenová zařízení, atd. dostanou o něco méně než v roce 2010, ale Heger neupřesnil o kolik
Specializovaná centra, např. k léčbě rakoviny nebo srdcí, dostanou o tři procenta více než v roce 2010.
Lázně budou mít stejný objem finančních prostředků jako letos. Zde se počítá, že v průběhu příštího roku ministerstvo zúží počet diagnóz, s nimiž se do lázní jezdí, a tak celkový objem peněz ze zdravotního pojištění do lázeňství poklesne o půl miliardy korun.

S obavou, že nová úhradová vyhláška nepřinese peníze na navýšení platů zdravotníků, přišel i ředitel největší zaměstnanecké zdravotní pojišťovny, a to ministerstva vnitra, Jaromír Gajdáček. Dodal ale, že se ještě o tom všem bude jednat.

V pololetí zhodnotí vývoj

Ministr Heger chce podle vývoje ekonomické situace v pololetí přehodnotit úhradovou vyhlášku. Bude-li výběr nižší, než se očekává (nárůst 1,5 %), vydá ministerstvo v pololetí přísnější variantu vyhlášky.

Lékařské odbory chystají na 7. prosince před budovou ministerstva zdravotnictví demonstraci, ale s dalšími protestními akcemi chtějí počkat až do nového roku, přesněji do poloviny února, kdy už na výplatních páskách zdravotníci uvidí, kolik konkrétně dostali od začátku nového roku přidáno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám