Hlavní obsah

Problémy s azbestem mohou mít stovky škol po celém Česku

Právo, fal, ch, orh

Problémy s nadlimitními hodnotami minerálních a azbestových vláken, které naměřil při rekonstrukci dvou základních škol s 1100 žáky na českobudějovickém sídlišti Máj zdravotnický ústav, mohou mít stovky škol v ČR. V obou budějovických školách se už od pondělí nevyučuje.

Foto: Jiří Falout, Právo

Děti, rodiče a učitelé se v pondělí v 8 hodin sešli v tělocvičně, kde se dozvěděli organizaci výuky.

Článek

„ Jde v podstatě o hříchy minulosti, které se v plné síle objeví při rekonstrukcích, ale někdy už i při zateplování panelových objektů ze sedmdesátých či osmdesátých let minulého století. Je to taková Pandořina skřínka, neboť o tom, že tzv. boletické panely azbest obsahují, stejně jako některé minerální vycpávky okolo oken tehdy stavěných paneláků, se dlouhodobě ví. Mám obavy, že azbest se už z panelových zdí ve škole mohl uvolňovat i dříve, ale to je pouhá má spekulace,“ řekl Právu stavební expert, ale nechtěl, aby se jeho jméno objevilo v tisku.

Připomněl, že právě azbest může způsobovat rakovinu, nebo onemocnění plic.

„Je možné, že hodnoty se zvýšily při rekonstrukci, když se do panelů místy řízlo a vznikal prach, nebo podobně. Skutečnou příčinu však zatím nevíme,“ potvrdil názor experta náměstek primátora Karel Calta (TOP 09).

Osm z deseti

„ Výsledky měření se všemi nezbytnými údaji dodáme městu v průběhu nejbližších hodin. Mohu už teď ale říci, že v některých z deseti tříd, kde byla měření provedena, jsme zjistili překročení limitů azbestu,“ sdělil Právu v pondělí odpoledne ředitel Zdravotního ústavu se sídlem v Plzni Karel Maxa, pod něhož pracoviště budějovického zdravotního ústavu spadají.

O několik minut později náměstek primátora Petr Podhola (ČSSD) potvrdil, že se naplnila nejčernější očekávání. Osm z deseti měření bylo nadlimitních. „Od 5. prosince musíme spustit havarijní výuku. Děti z májských škol rozmístíme na jiné ZŠ. Budeme se snažit, aby to bylo na co nejkratší dobu, ale konečný termín zatím nejsme schopni říci“ konstatoval Podhola.

Zatím se radnice rozhodla, nechat si vypracovat seznam všech škol, které byly v Budějovicích v sedmdesátých a osmdesátých letech dokončeny a je nebezpečí, že by mohly být postaveny rovněž z boletických panelů.

Výuka se musí nahradit

Jeho slova určitě tak nepotěší pedagogy ani rodiče. Děti ze škol Máj I. Máj II i waldorfské základní školy však výuku mimo budovy v pondělí vítaly. „Vše, co jsme zameškali, budeme muset nahradit,“ snažil se zchladit nadšení žáků ředitel Základní školy Máj I Luboš Staněk poté, co nastínil, jak bude organizace výuky v tomto týdnu vypadat.

Děti prvních a druhých tříd se normálně učí v tzv. Domečku Základní školy Máj II, který se nachází mimo areál komplexu škol a neprobíhala v něm rekonstrukce. Zde bude fungovat i družina. Školáci vyšších tříd šli v pondělí do kina, v úterý mají do 12 hodin připravený program ve městě – navštíví divadlo, muzeum, vánoční trhy na náměstí. Od středy pak mají až do pátku ředitelské volno. Rodiče nyní zajímá, zda děti nebyly ohroženy na zdraví.

Zatímco děti neskrývaly radost, na rodičích byly znát starosti, zda děti nebyly ohroženy na zdraví. „Je to pěkně nepříjemné. Máme samozřejmě strach. Tady nám nic zatím neřekli,“ postěžovala si jedna z maminek.

Ji i další rodiče zajímalo, kdo může za to, že se azbest po škole rozšířil. „Je to pěkný šlendrián. Jde o děti, které za nic nemohou, a vinou někoho, to mohou, až budou starší, pěkně zdravotně odskákat. Doufám, že za to bude někdo potrestaný,“ rozčiloval se otec osmiletého Vojty, kterého Právo před školou oslovilo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám