Hlavní obsah

Heger dokončil úhradovou vyhlášku, péče zůstane na loňské úrovni

– Praha • Aktualizováno

Úhradová vyhláška na příští rok zachovává rozsah péče na úrovni loňska, nemocnicím přidá v průměru až tři procenta. Platy stoupnou o 6,25 procenta. Novinářům to v pondělí řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), který dokončenou vyhlášku odešle k připomínkám. Zdravotní systém má mít v příštím roce k dispozici 226 miliard korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Článek

„Úhradová vyhláška je velkým úspěchem všech, kteří se podíleli na legislativních i úsporných opatřeních v letošním roce. Bez nich by takový objem finančních prostředků v žádném případě nebyl možný,“ řekl ministr.

Ministerstvo je podle něj ochotno ještě s plátci i poskytovateli o některých parametrických detailech na rok 2012 jednat, aby výsledný text co nejvíce zohledňoval potřeby pacientů, ale zároveň respektoval makroekonomický vývoj ČR i EU.

„Právě snaha nepřivést systém veřejného zdravotního pojištění do platebních problémů byla základním principem, jímž se ministerstvo řídilo,“ dodal. I kvůli tomu podle ministra nadále platí stop stav, co se týče investic do nových přístrojů, staveb i masivnějšího rozvoje medicíny.

Peníze do nemocnic podle zájmu pacientů

Nemocnice dostanou peníze podle systému plateb za diagnózu DRG za tři čtvrtiny poskytované péče. Postupně se sjednotí úhrada v tomto systému pro všechny nemocnice. Nemocnice, o které budou mít pacienti zájem, budou mít i více peněz. Nemocnice, o které bude menší zájem, se mohou přeorientovat například na dlouhodobou péči.

Ambulantní péče bude přísně zastropována na úrovni výdajů roku 2010, laboratořím se platby sníží.

Bude-li nárůst výběru zdravotního pojištění nižší než očekávané jedno procento, vydá ministerstvo v pololetí přísnější variantu vyhlášky. Jednoprocentní nárůst výběru by ale měl zajistit slíbený nárůst platů v nemocnicích.

Lékaři si počkají na lednové pásky

Podle lékařských odborů bude jasno o skutečném navýšení platů až při lednové výplatě v únoru. Přitvrzení akcí, které by ministrovi připomněly jeho platové sliby, nebude podle odborářů dřív než po Novém roce. Memorandum uzavřené na jaře mezi odbory a vládou slibovalo nárůst mezd v příštím roce o 10 procent. Podle Hegera však kvůli krizi nebude možné zvednout tabulkové platy na takovou úroveň.

Tříprocentní nárůst peněz nemocnicím podle pondělního prohlášení Asociace českých a moravských nemocnic nestačí. Co dostanou navíc, vezmou jim prý inflace a nárůst DPH.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám