Hlavní obsah

Zákon o Šumavě píší developeři, tvrdí aktivisté i vědci

Praha

Stínová rada Národního parku Šumava tvrdí, že nový zákon z dílny ministerstva životního prostředí o rezervaci jde na ruku developerům a odpůrcům ochrany přírody. Za pravdu jí dává i sdružení ŠumavaPro. Vědci pohrozili odstoupením od kulatého stolu, jelikož podle nich ministerstvo ignoruje většinu jejich návrhů a připomínek. Po prohlášení vědců šéf resortu Tomáš Chalupa (ODS) odvolal pondělní rokování nad zákonem.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS)

Článek

Chalupa se nyní chce sejít se zástupci skupin, které se kulatých stolů účastnily, individuálně, pak rozhodne o dalším postupu.

„Ministr dosud všechny zásadní připomínky vědců i platformy ŠumavaPro ignoroval. Doposud vycházel velice vstříc odpůrcům ochrany přírody. Požadavky platformy ŠumavaPro a vědců sice vyslechl, ale v návrhu zákona se neobjevily,“ uvedl v tiskové zprávě člen platformy, senátor Miroslav Krejča (ČSSD). Ministr se podle sdružení nikdy nesnažil o skutečný dialog a nalezení řešení přijatelného pro všechny.

Dosavadní podoba návrhu zákona podle sdružení klade na roveň ochranu přírody a developerské projekty, zmenšuje území ponechané přírodě a klíčová rozhodnutí svěřuje výboru, ve kterém má stát pouhá dvě místa z devíti. Návrh ŠumavaPro kritizuje i kvůli tomu, že údajně nereguluje stavební činnost v národním parku a převádí státní pozemky ve třetích zónách ochrany na obce.

Platforma ministrovi vzkázala, že je nadále připravena o podobě zákona jednat, a požádala o řešení „kritických nedostatků návrhu zákona“.

Od cyklu pěti kulatých stolů, kam pozval zástupce obcí, krajů, ekologických organizací a vědců, si Chalupa sliboval nalezení kompromisu mezi tábory, které se léta hádají o styl hospodaření v parku. V pátek uvedl, že jednání byla dosud věcná a konstruktivní a všichni účastníci dostali prostor pro své připomínky, o to víc ho prý vyjádření členů stínové vědecké rady parku překvapilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám