Hlavní obsah

Medvěděv přijede do Prahy 7. a 8. prosince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv navštíví Českou republiku 7. a 8. prosince. Do Prahy přijede na pozvání českého prezidenta Václava Klause. Prezident o datu návštěvy informoval na svých stránkách. Konkrétní program návštěvy bude upřesněn v následujících dnech.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Prezident Václav Klaus s ruským protějškem Dimitrije Medvěděva

Článek

Podle dřívějších informací by se měl Medvěděv zúčastnit zahájení výstavy drahocenností moskevského Kremlu na Pražském hradě. Podrobný program návštěvy zatím ale úřad českého prezidenta nezveřejnil, informovat o něm bude v následujících dnech.

Podle informací ČTK Medvěděva v Praze nečeká s Klausem jen oficiální jednání. Při tvorbě programu se údajně zatím počítá se slavnostním státním obědem, otevřením výstavy o cennostech Kremlu na Hradě a podpisem několika mezistátních dohod, mimo jiné v ekonomické oblasti. Zvažuje se též soukromá večeře, kterou by ruský prezident mohl mít nejspíš v den příletu. Týmy z Kremlu podle neoficiálních informací nynější návštěvu už delší dobu připravují.

Medvěděv Prahu navštívil loni při summitu USA-Rusko, na němž se svým americkým protějškem Barackem Obamou podepsali smlouvu o snížení jaderných arzenálů.

Medvěděv i Klaus loni zdůraznili, že v česko-ruských vztazích očekávají posílení ekonomické spolupráce, kterou utlumila hospodářská krize. Aktuálním tématem česko-ruských vztahů na ekonomickém poli je dostavba jaderné elektrárny Temelín. Jedním ze zájemců je česko-ruské konsorcium Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport. O tendr ale usilují také americký Westinghouse a francouzská Areva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám