Hlavní obsah

Žáci z azbestových škol budou mít pár dní volna

Právo, orh
České Budějovice

Nadlimitní hodnoty azbestu, kvůli nimž budou od pondělí uzavřeny dvě základní školy na českobudějovickém sídlišti Máj, mají původ v materiálech, z nichž byly postaveny. Jedná se o tzv. boletické panely, naznačil náměstek primátora Karel Calta (TOP 09).

Foto: Jiří Falout, Právo

Základní školy na českobudějovickém sídlišti Máj, které sídlí v spojeném komplexu budov jsou od soboty veřejnosti uzavřeny.

Článek

„Je možné, že hodnoty se zvýšily při rekonstrukci, když se do panelů místy řízlo a vznikal prach. Skutečnou příčinu však zatím nevíme,“ dodal náměstek.

Ředitelé škol Máj I, Máj II i Základní školy Waldorfská uvedli, že jejich žáci rozhodně nemají problémy se zdravím. „Dokonce, i když v minulých dnech byl větší výskyt chřipkových onemocnění, naše žáky nezasáhly,“ podotkla ředitelka Základní školy Máj II Marie Nedvědová.

Preventivní opatření

Primátor Juraj Thoma (HOPB) na sobotní mimořádné tiskové konferenci zdůraznil, že při měřeních zdravotního ústavu, která probíhala, až do října byly hodnoty azbestu i minerálních vláken v normálu.

Foto: Jiří Falout, Právo

Tento leták upozorňoval rodiče, že tradiční jarmark waldorfské základní školy byl zrušen. Nakonec se konal od 10 hodin před školou.

„Nadlimitních bylo až dvacet vzorků na zmíněných školách z listopadu,“ zdůraznil primátor s tím, že veškerá současná opatření jsou preventivního charakteru.

Děti čeká volno i náhradní program

Děti nejspíš čekají dva dny náhradního programu a od 30. listopadu do 2. prosince ředitelské volno. Pak by musela být vybrána nová společnost, která by začala budovy okamžitě sanovat, aby byly bezpečné.

Rodiče dětí z dotčených škol se mohou v sobotu od 12 do 20 hodin a v neděli od 10 do 20 hodin informovat o situaci na následujících telefonních číslech:Máj I - 607988453
Máj II - 606792292
ZŠ Waldorfská - 725 071 245

Na další týdny však v tomto případě čeká radnici náročný úkol, a to zajistit náhradní výuku pro 1100 dětí v jiných českobudějovických školách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám