Hlavní obsah

Dočasným šéfem generální inspekce se stal Ivan Bílek

Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) v pátek jmenoval do funkce dočasného šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) někdejšího náměstka policejního prezidenta Ivana Bílka. Právu to potvrdil mluvčí kabinetu Jan Osúch.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ivan Bílek

Článek

O Bílkovi se přitom mluví jako o muži spjatém s bývalým ministrem vnitra za ODS Ivanem Langrem. Jako o dalším kandidátovi se hovořilo o bývalém náměstkovi Jaroslavu Salivarovi.

Inspekce bude podle před časem přijatého zákona samostatným bezpečnostním sborem s vlastním rozpočtem. Inspektoři budou vyšetřovat kriminalitu příslušníků i občanských zaměstnanců policie.

GIBS by měla mít více než tři stovky inspektorů, kteří budou mít jako jedni z mála přístup do daňových přiznání, využívat budou i odposlechy a další operativní techniku.

Ivan Bílek se neúspěšně ucházel o místo policejního prezidenta
Narodil se 28. listopadu 1963, vystudoval Policejní akademii ČR a Univerzitu Pardubice.
U policie působí v různých funkcích 27 let, pracoval ve službě pořádkové policie či na obvodním oddělení, a to v řadové i řídící funkci. V letech 1993 až 1994 zastupoval ředitele okresního policejního ředitelství v Jičíně, poté povýšil na ředitele okresního policejního ředitelství v Trutnově, kde působil až do roku 2007. Za ministra vnitra Ivana Langera byl mezi lety 2007 a 2011 náměstkem policejního prezidenta pro vnější službu. Od března 2011 zastával funkci vrchního rady odboru vzdělávání policejního prezidia.
Disponuje negativním lustračním osvědčením a osvědčením o způsobilosti ke styku s utajovanými informacemi pro stupeň tajné.
Do funkce náměstka policejního šéfa jej v roce 2007 jmenoval po svém nástupu do čela policejního prezidia Oldřich Martinů v rámci širší obměny policejního vedení;
Byl jedním z uchazečů o místo policejního prezidenta uvolněného loni v prosinci Oldřichem Martinů, po zvolení Petra Lessyho na funkci náměstka pro vnější službu rezignoval.
Podle tisku byl při výběru policejního prezidenta handicapován tím, že jej strana Věci veřejné považovala za člověka blízkého exministru vnitra Ivanu Langerovi (ODS).
Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám