Hlavní obsah

Ministr Dobeš vyhlásil škrty, ale nabírá nové úředníky ve velkém

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jakkoli ministr školství Josef Dobeš (VV) vystrašil v médiích školské úředníky výroky o mohutných vlnách propouštění v době škrtání, zdá se, že trochu přehání.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Sice je pravda, že z úřadu někteří referenti odešli, nicméně ministr nabírá v posledních měsících nové pracovníky.

Zrovna toto úterý vyhlásilo školství výběrové řízení na pozici referenta v oblasti takzvané evaluace operačního programu. Minulý pátek nabídlo pracovní místa hned tři – pozici metodika, informačního pracovníka a stážisty pro administrativní výpomoc.

V úterý 8. listopadu zase Dobeš hledal nového právníka pro sekci vzdělávání. Legislativců má při tom na ministerstvu desítky. A to ještě nedávno školství vypsalo nadlimitní zakázku na externí právní služby za 99 miliónů korun.

Podle Dobeše největší sociální škrt

V říjnu školství zase oznámilo výběrové řízení na pozice finančního manažera, auditora, druhého auditora, referenta tiskového odboru, garanta kontroly, projektového manažera, referenta odboru kontroly a tak dále.

Před několika měsíci ministr prohlašoval: „Na školství propustím 23 procent úředníků.“ A dodával, že jde o největší sociální škrt na ministerstvu od revoluce. Samotný úřad – bez přímo řízených organizací se stovkami lidí a bez dalších stovek zaměstnanců v úseku eurofondů – měl loni 465 pracovníků.

Dobeš by teď sice mohl namítnout, že část z poptávaných zaměstnanců je určena právě pro úsek eurofondů, kam od začátku roku nastoupily desítky nových zaměstnanců. A že jej tito referenti nic nestojí, neboť jsou placeni z evropských peněz. Nicméně Česko si v dotacích bere zpět i nemalé prostředky, které samo do Bruselu odeslalo. Čili tito úředníci jsou placeni i z peněz českých daňových poplatníků.

Průvan na vrcholu

Kromě nabírání nových sil ale Dobeš umí dělat vichr na vrcholných pozicích. Často na ministerstvu končí vysoce postavený úředník, vzápětí ho nahradí jiný, který ale rázem skončí také. Naposledy odešla po měsíci šéfka tiskového odboru Renáta Bartková Sodomová.

Ta předtím nahradila Kateřinu Savičovou, která ještě předtím nahradila Lucii Kubovičovou, co si loni přišla při jednorázové odměně na 114 tisíc a předtím nahradila Kateřinu Böhmovou. V říjnu zase skončila dosavadní šéfka kabinetu Jana Machálková; ta loni v prosinci dostala ještě o třicet tisíc korun odměn víc.

Nedávno z úřadu zmizel i vicekancléř Ladislav Bátora. Od listopadu ale zase přijal nabídku stát se Dobešovým poradcem. Ministr jej totiž potřebuje, aby dokončil ono avizované zeštíhlení úřadu, tedy propouštění. Otázkou je, jak to ale na 0,1 úvazku zvládne. Novým šéfem kabinetu ministra, za rok již pátým, se pak stal Martin Krejza (ODS). Za šestnáct měsíců ve funkci slušný výkon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám