Hlavní obsah

Žalobci potvrdili, že Česko přišlo kvůli Mostecké uhelné o miliardy

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Elitní žalobci z Vrchního státního zastupitelství v Praze se přiklonili k názoru švýcarských úřadů, že Česká republika během divoké privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS) z konce devadesátých let skutečně přišla o miliardy.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Právu to potvrdil pražský vrchní státní zástupce Stanislav Mečl s tím, že příslušnou analýzu jeho úřad ve čtvrtek odeslal ministerstvu financí. Podle švýcarských vyšetřovatelů byla Česká republika při prodeji uhelných dolů poškozena o 3,4 miliardy.

„Domníváme se, že státu škoda způsobena skutečně byla. Její přesnou výší jsme se nyní nezabývali, nicméně věříme, že na základě našich podkladů bude ministerstvo financí schopné ve spolupráci s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových tyto nároky specifikovat a následně i uplatnit,“ řekl Mečl po jednání speciálního týmu žalobců, který byl tento týden kvůli rozsáhlé kauze MUS vytvořen.

Jde přitom o velmi důležitý krok, popsání škody je totiž podmínkou pro to, aby se Česká republika mohla jako poškozená připojit ke švýcarskému řízení a ucházet se tak o miliardy, které švýcarské orgány zmrazily na účtech obžalovaných ex-manažerů MUS.

O tom, že se Česko po dlouhých měsících váhání bude chtít k řízení připojit, rozhodl minulý týden premiér Petr Nečas (ODS).

Akcie neměly takovou hodnotu

Právu se nyní podařilo získat dokumenty, které si v rámci svého šetření privatizace mosteckých dolů nechala vypracovat tuzemská policie a které způsobenou škodu státu během odprodeje minoritního balíku akcií MUS v roce 1999 za 650 miliónů korun, o kterém rozhodla tehdejší sociálnědemokratická vláda Miloše Zemana, zpochybňují.

Akcie podle těchto materiálů neměly zdaleka tak vysokou hodnotu, s jakou operovali v rámci svého řízení švýcarští vyšetřovatelé.

„Fondu národního majetku byla způsobena škoda odpovídající rozdílu mezi hodnotou akcií MUS, pokud by k prodeji nedošlo, a jejich prodejní cenou, tedy 3,4 miliardy korun,“ napsala poněkud kostrbatě letos v září švýcarská státní zástupkyně ministru financí Miroslavu Kalouskovi.

Poukazovala přitom na to, že podle švýcarských úřadů byla skutečná hodnota prodávaného minoritního balíku akcií MUS v době prodeje zhruba čtyřmiliardová.

Podle podkladů české policie se ale hodnota akcií na trhu proti původní nominální tisícikoruně za akcii v době založení společnosti pohybovala v roce 1999 zhruba na úrovni 120 korun za jednu akcii. Stát přitom svůj balík prodal v přepočtu za 150 korun za akcii, takže k jeho poškození by dojít nemohlo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám