Hlavní obsah

Klaus nechá penzijní reformu bez podpisu

Novinky, jas
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus ponechá zákony vládní důchodové reformy bez podpisu. Přestože k nim má výhrady, vetovat je nechce. Ve čtvrtek to oznámil šéfce Sněmovny Miroslavě Němcové (ODS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Se změnou důchodového systému, jak ji přinášejí tyto zákony, nesouhlasím. Činím tak ze zcela jiných důvodů než opozice, která svou parlamentní obstrukcí přehlušila jakoukoli věcnou rozpravu," konstatoval prezident a odkázal na své články v médiích, v nichž výhrady pojmenoval.

Prezidentovi se nezamlouvá, že reforma počítající se zavedením dalšího dobrovolného penzijního spoření povede podle něj k prohloubení již tak deficitního průběžného systému. Ten považuje vzhledem k demografické situaci v současné podobě za neudržitelný. Klaus volá po solidárním "zabezpečovacím důchodu" s tím, že další zabezpečení si určí každý sám.

"Protože nechci vyvolat další kolo vleklých obstrukcí, zákon Poslanecké sněmovně nevrátím, ale k návrhu svůj podpis nepřipojím," konstatoval prezident. Lhůta, do které mohl Klaus zákony Sněmovně vrátit, uplynula právě ve čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám