Hlavní obsah

ČSSD je pryč z rady, vládne ODS s TOP 09. Události v Praze nabraly spád

Právo, Novinky, ČTK, Jiří Ovčáček, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Události na pražském magistrátu nabraly rychlý obrat a valí se dosud nečekaným tempem. Ještě ve čtvrtek ráno nikdo netušil, že se podaří primátorovi Bohuslavu Svobodovi (ODS) dojednat s TOP 09 dohodu, přitom si zachovat post primátora, a to vše bez vědomí většiny zastupitelů ODS včetně vedení organizace. Před 14:00 už byli odvoláni sociální demokraté z vedení radnice a zvoleny nové tváře za TOP 09. V podvečer koalici posvětila i regionální rada ODS.

Foto: Stanislav Zbyněk , Právo

Zastupitel a místopředseda finančního výboru zastupitelstva Zdeněk Tůma na jednání pražského zastupitelstva.

Článek

Pražští zastupitelé začali nedlouho po poledni projednávat personální změny v městské radě. Na návrh zastupitele a někdejšího volebního lídra TOP 09 Zdeňka Tůmy byli odvoláni z vedení metropole zástupci ČSSD a nahradili je lidé z TOP 09.

Z funkcí náměstků primátora byli odvoláni Karel Březina a Antonín Weinert, z pozic radních Petr Dolínek a Lukáš Kaucký (všichni ČSSD). Šéf ČSSD v hlavním městě Petr Hulinský byl odvolán z pozice šéfa kontrolního výboru pražského zastupitelstva. Hulinského nahradil dosavadní místopředseda výboru Zdeněk Tůma (TOP 09).

Sociální demokraté ve vedení metropole tak skončili.

Poté si pražští zastupitelé odsouhlasili nový počet členů městské rady, kterých bude 11, a hned je začali zaplňovat.

Nové tváře

Na radnici byly vyslány nové tváře z TOP 09. Na základě rozhodnutí pražského zastupitelstva se stali náměstky primátora Tomáš Hudeček a Pavel Richter, radními pak Václav Novotný, Lukáš Manhart, Helena Chudomelová a Eva Vorlíčková.

Podle dohody by měli občanští demokraté mít v radě pět postů včetně primátora pro Bohuslava Svobodu (ODS), TOP 09 připadne šest.

Hudeček by se stal prvním náměstkem a na starosti bude mít územní plán. Richter se bude starat o infrastrukturu, Vorlíčková o informatiku, Manhart o legislativu, Chudomelová o školství a sport a Novotný o kulturu.

Za ODS by měli zůstat současní radní, některým se ale změní kompetence.

ODS vznik koalice posvětila

Regionální rada ODS v podvečer jednomyslně schválila podporuje všechny kroky zastupitelů za ODS a schvaluje koaliční smlouvu mezi ODS a TOP 09 na pražské radnici. Současně podporuje  primátora a další členy rady zvolené za ODS. Novinářům to řekl předseda pražské ODS Boris Šťastný.

Foto: Petr Horník, Právo

Boris Šťastný, Petr Nečas a Bohuslav Svoboda po jednání regionální rady ODS

„Mám v tuto chvíli pocit, že dva proudy zmizely a máme jednotnou ODS,“ prohlásil po jednání primátor Svoboda.

Březina by si přál upřímné díky

Primátor Svoboda poděkoval bývalým členům vedení metropole z řad ČSSD za rok práce. A pogratuloval novým lidem z TOP 09. „Pevně věřím, že funkce budou vykonávat s plným nasazením,“ prohlásil na jednání zastupitelstva.

Bývalý primátorův první náměstek Březina následně prohlásil, že Svobodovo poděkování nebylo upřímné. „Já jim děkuji upřímně, to, co jsem slyšel před chvílí, pro mě nebylo upřímné,“ řekl.

Svoboda se v noci na čtvrtek dohodl s TOP 09 na uzavření koalice bez vědomí většiny klubu zastupitelů ODS včetně jeho šéfa Rudolfa Blažka a předsedy místní organizace Borise Šťastného. U jednání bylo jen osm jemu loajálních členů ODS, kteří dohodu podepsali. S 26 hlasy TOP 09 měli zajištěnu v 63členném zastupitelstvu většinu 35 hlasů. TOP 09 zdůvodnila tiché a rychlé jednání tím, že se chtěla vyhnout jednání s lidmi z ODS kolem tzv. kmotra Tomáše Hrdličky (ODS). Svoboda pak postavil zbytek klubu před hotovou věc, a většina zastupitelů, byť s námitkami, dohodu podepsala, Šťastný jako první. S návrhem koaliční smlouvy dlouho údajně nesouhlasili Marie Kousalíková, Rudolf Blažek a Dalibor Mlejnský.

Nové složení rady hlavního města Prahy
Primátor
Bohuslav Svoboda (67; ODS) - na starosti bude mít finance, bezpečnost, vnější vztahy, legislativu a vědu a výzkum. Absolvent Lékařské fakulty hygienické Univerzity Karlovy v Praze, kandidát lékařských věd pro obor gynekologie a porodnictví (1987), docent pro obor gynekologie a porodnictví (1990). Byl mimo jiné přednostou Gynekologicko-porodnické kliniky 3. Lékařské fakulty UK a pražské Fakultní nemocnice (FN) Královské Vinohrady. V letech 1992 až 1998 byl prezidentem České lékařské komory. Členem ODS se stal loni v září, je prvním místopředsedou pražské ODS.
Náměstci
Tomáš Hudeček (32; TOP 09) - předseda zastupitelského klubu TOP 09. Vystudoval přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy. Vědecko-pedagogický pracovník katedry aplikované geoinformatiky a kartografie přírodovědecké fakulty UK. Člen dozorčí rady Český Aeroholding, a.s.
Ivan Kabický (49; ODS) - dosavadní náměstek primátora zodpovědný za zdravotnictví, volný čas a výstavnictví. Do letošního března starosta městské části Praha 18 - Letňany (od roku 2006), nyní člen rady. Původní profesí je učitel, byl ředitelem základní školy v Letňanech. V letňanském zastupitelstvu je od roku 2006.
Josef Nosek (44; ODS) - dosavadní náměstek primátora pro oblast územního plánu. Do letošního února byl starostou Prahy 8 (od roku 2000). Má středoškolské vzdělání, pracoval jako programátor a podnikal v oblasti zabezpečování objektů. Je předsedou oblastního sdružení ODS v Praze 8 a od loňského dubna je místopředsedou pražské organizace ODS.
Pavel Richter (45; TOP 09) - místopředseda zastupitelského klubu TOP 09. Vystudoval ČVUT. Podnikal ve stavebnictví a realitách, později se začal věnovat inženýrské činnosti pro různé investory a organizaci sportovních podniků.
Radní
Helena Chudomelová (60; TOP 09) - místopředsedkyně magistrátního výboru pro veřejnou správu, EU fondy a protikorupční opatření. Vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, pracovala jako právnička. Od roku 1992 do loňských voleb byla zástupkyní starosty městské části Praha 12. Byla členkou ODA, Evropských demokratů (posléze SNK ED) a od roku 2010 je členkou TOP 09.
Radek Lohynský (39; ODS) - dosavadní radní se zodpovědností za městskou infrastrukturu. Vystudoval vyšší školu managementu, marketingu a odhadcovství. Pracoval mimo jiné jako stavbyvedoucí v Metrostavu a ve společnostech Billa, Henkel a ECM. Od roku 2007 je nezávislým konzultantem - projektovým manažerem. Členem ODS je od roku 1999, od roku 2006 je zastupitelem Prahy 4.
Lukáš Manhart (29; TOP 09) - mimo jiné člen magistrátního výboru pro legislativu a bezpečnost. Vystudoval Právnickou fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Po ukončení studia nastoupil na pozici advokátního koncipienta v rodinné advokátní kanceláři.
Václav Novotný (52; TOP 09) - místopředseda magitrátního výboru pro zahraniční vztahy a cestovní ruch. Vystudoval obor finance na Vysoké škole ekonomické v Praze. V letech 1990 až 2008 byl ředitelem Pražské informační služby. Poté působil v oblasti ekonomické diplomacie. Krátce před listopadem 1989 vstoupil do Československé strany socialistické, v níž zůstal do konce roku 1990. V roce 2009 se stal členem TOP 09.
Aleksandra Udženija (36; ODS) - dosavadní radní se zodpovědností za majetek a podporu podnikání. Předsedkyně ODS v Praze 2. Narodila se v Bělehradě. Ukončila bakalářské studium v oboru marketing a management. Od 19 let pracovala v rodinné firmě (její otec Ranko Pecić obchoduje s módou). Členkou ODS je od roku 2003, zasedá ve výkonné radě strany.
Eva Vorlíčková (49; TOP 09) - v zastupitelstvu je členkou výboru pro hospodářskou politiku a informatiku a výboru pro veřejnou správu, EU fondy a protikorupční opatření. Podnikatelka, předsedkyně organizace TOP 09 v Praze 5.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám