Hlavní obsah

Klaus se mračil a zvedal obočí: na pražskou koalici i anesteziologa Kubu

Novinky, jim

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek při on-line chatu se čtenáři Novinek glosoval mimo jiné i současné dění na politické půdě. "Pozvednout obočí" prý musel při jmenování ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby, z míry jej vyvedlo, že ryze ekonomický resort povede anesteziolog. Nad politickými turbulencemi v Praze se pak prý musel "mračit", byť připustil, že místní politice rozumí málo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus při on-line chatu se čtenáři Novinek

Článek

Klaus při odpovědi na otázku, proč ministři určitých resortů nejsou vybíráni z řad odborníků, zdůraznil, že ministr je politická role, a proto je to s kvalifikací ministra vždycky složité.

„Není vůbec pravda, že musí být ministrem zemědělství sedlák, ministrem zdravotnictví chirurg a ministrem dopravy řidič autobusu. Role ministra vyžaduje úplně jinou kvalifikaci,“ vysvětlil Klaus.

Připustil však, že v roce 1989, kdy se stal ministrem financí, bylo pro něj obrovskou výhodou, že se již čtvrtstoletí předtím problematikou financí zabýval. Nicméně připustil, že v revoluční době dělaly věci zásadní, což už podle něj dnes není pravdou, jelikož se nyní dělají rozhodnutí „daleko nižšího řádu.“

„Přesto se musím nahlas přiznat, že jsem pozvedl obočí, když jsem zjistil, že je nový ministr průmyslu a obchodu anesteziolog. To není žádný útok na pana doktora Kubu, to je můj obecný názor,“ dodal Klaus.

V Praze se to někomu vymklo z rukou

Prezident byl také vyzván, aby sdělil svůj názor na současné dění v pražské politice. „Praze málo rozumím, nemyslím městu Praha, ale politice v Praze. Pondělní večerní zpráva o ukončení dosavadní koalice na magistrátě mě nesmírně překvapila, přiznám se, že jsem nic takového netušil,“ uvedl Klaus, který uzavření velké koalice ODS a ČSSD schvaloval a pokládal ji za rozumné řešení.

„Nevím také, který z výroků, které se každou chvíli objevují v médiích, je relevantní nebo irelevantní, pravdivý nebo nepravdivý. Zdá se mi, že se někdo pustil do jistého projektu, který se mu vymyká z ruky, a teď to vidím velmi nejasně. Rozumím, že se na to Pražané musí mračit. Já se mračím také,“ doplnil prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám