Hlavní obsah

Schwarzenberg: V Praze nám jde o odstřihnutí kmotrů

Právo, trj, mp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Radost nad dohodou své TOP 09 a ODS na pražském magistrátu neskrýval ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Já jsem velice spokojen s tímto řešením,“ řekl Právu. Dohoda přišla velmi rychle. Radní na magistrátu by se mohli změnit ještě během čtvrtka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg označil Zdeňka Tůmu za správného muže pro Prahu.

Článek

Na otázku, zdali mu nevadí, že primátorem zůstane Svoboda a že jím nebude člověk z TOP 09, odpověděl: „Nám jde o věcné řešení, o odstřihnutí kmotrů od dotačních zdrojů a o normální správu hlavního města České republiky. O to nám jde, nikoli o jednotlivé prestiže.“

ODS vypověděla smlouvu s ČSSD na začátku týdne. Podle zdrojů z TOP 09 jednají obě strany už několik dní. V noci na čtvrtek vyjednala část ODS kolem primátora Bohuslava Svobody dohodu o koalici s TOP 09, která v Praze zvítězila. Dopoledne se k ní připojil i zbytek ODS, který o dohodě nevěděl.

Svoboda sice zůstane primátorem, TOP 09 bude ale mít v radě většinu, zní dohoda.

Rada se změní ještě ve čtvrtek

Rada by se měla změnit ještě během čtvrtka. Navrhl to jako první bod schůze volební lídr TOP 09 Zdeněk Tůma. „Budeme navrhovat pouze odvolání zástupců ČSSD a dovolbu zástupců TOP 09,“ řekl Tůma. Podle smlouvy první náměstek primátora bude z TOP 09 a na starost dostane územní plán, nikoli dopravu jako dosud. Ta by měla připadnout ODS.

Foto: Petr Horník, Právo

Podpisy na návrhu koaliční smlouvy mezi pražskou ODS a TOP 09

Odmítl, že by dnešnímu překotnému vývoji předcházela horečná jednání, i když v kontaktu s politiky ODS i ČSSD byl od pondělí. Návrh koaliční smlouvy podle svých slov předal primátorovi Svobodovi ve čtvrtek v půl deváté ráno.

„Já jsem předal návrh panu primátorovi, protože už před rokem pro mě byl jako lídr ODS partnerem. Předpokládal jsem, že když mu předám ten návrh, on to projedná s ostatními členy klubu, což se stalo,“ řekl Tůma.

Nevadí mu, že ke smlouvě připojili podpisy i zastupitelé ODS kolem Borise Šťastného. „Nevím, proč by to měla být překážka. Myslím, že čím větší shoda zastupitelstva tím lépe,“ reagoval Tůma.

Poslední informace říkají, že ne všichni zastupitelé ODS zatím smlouvu podepsali. Mají ještě váhat tři z nich. Neoficiální informace říkají, že jde o předsedu klubu Rudolfa Blažka, starostku Prahy 6 Marii Kousalíkovou a šéfa výboru pro sport Petra Břízu. Nelze vyloučit, že podle původních plánů měli právě oni zasednout v radě, krok Svobodovy skupiny jim to však překazil. ODS patrně nyní řeší, koho do rady nominuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám