Hlavní obsah

Dětský domov a Klokánek vedou válku o čtyři sourozence

Nečekaný spor o čtyři sourozence se rozhořel mezi jindřichohradeckým Klokánkem, kde jsou zatím umístěni, a dětským domovem v Holicích, kam patří podle rozhodnutí soudu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zatímco ředitel holického dětského domova Aleš Drozd argumentuje předběžným rozhodnutím rychnovského soudu, který poslal děti za dalším jejich sourozencem do Holic, ředitelka jindřichohradeckého Klokánku Emilie Popelková stavem a potřebami dětí.

„Opravdu jsem stále v šoku, do dnešního dne jsem si myslel, že žijeme v právním státu. Dnes už si to rozhodně nemyslím,“ řekl rozhořčeně ve středu Právu ředitel holického zařízení Aleš Drozd, který se v úterý vydal s rozhodnutím rychnovského soudu na jih Čech pro čtyři sourozence z Dobrušky. Pracovníci Klokánku mu děti odmítli vydat a ani ho za nimi nepustili.

„Vůbec nechápu, jak se něco takového může u nás dít. Přijel jsem s předběžným rozhodnutím rychnovského soudu o vydání sourozenců do našeho zařízení a nakonec nás pracovníci Klokánku za dětmi ani nepustili,“ zklamaně líčil ředitel holického dětského domova, který proti postupu Klokánku včera podal trestní oznámení.

„Jsem nešťastná, vůbec nespím. Soud děti neviděl, nemohli jsme se k přestěhování ani vyjádřit. Přitom děti jsou u nás už zvyklé, mají tady rodinné prostředí. Vy je neznáte. Když přišly, tak nemluvily, nechodily, tady získaly pocit bezpečí a začaly se rozvíjet. Udělaly ohromný pokrok. Teď bychom je měli stěhovat? Ani děti to nechtějí,“ argumentovala v rozhovoru s Právem Popelková, proč děti nevydala.

Ministerstvo: dočasné rozhodnutí

Osud sourozenců je tak zatím nejistý. Děti jsou v Klokánku od letošního června. Usnesení vydal soud v Rychnově nad Kněžnou v minulém týdnu.

Podle ředitele Drozda žilo v Klokánku nejdříve pět sourozenců. Šesté, nejmladší dítě bylo již dříve umístěno do kojeneckého ústavu Veská na Pardubicku.

V zařízení Klokánek se nedokázali o nejstaršího sedmiletého postiženého chlapce postarat a museli ho předat do jiného zařízení. Z tohoto zařízení si ho nakonec vyzvedli pracovníci holického dětského domova, jejichž zařízení je i zdravotnické a jsou schopni mu poskytnout potřebnou péči.

Děti nejsou vlastnictvím žádného poskytovatele služby
Petr Sulek, ministerstvo práce a sociálních věcí

Ředitel Drozd bude podle svých slov nyní činit tak, jak mu ukládá zákon. Zasáhnout hodlá i soud, který může zaslat Klokánku výzvu, aby děti vydal, uložit mu pokutu nebo nezletilé děti odebrat.

Vedení Fondu ohrožených dětí, jehož je Klokánek projektem, podalo podle Popelkové proti usnesení podnět ke změně soudního rozhodnutí. Popelková se obrátila i na ministerstvo práce a sociálních věcí.

Podle Petra Sulka z tiskového oddělení ministerstva bylo nutné letos v červnu odebrat z rodiny ve východních Čechách pět dětí mezi jedním až sedmým rokem pro podezření ze zanedbávání péče. V blízkosti se však nenacházelo vhodné zařízení, proto děti putovaly do Klokánku v Jindřichově Hradci s tím, že to bude pouze dočasné. Sourozenci by tak nyní po rozhodnutí soudu měli být opět spolu.

„Přestože bylo hned na počátku sjednáno dočasné umístění dětí v tomto zařízení, odmítá Fond ohrožených dětí zcela v rozporu s právem děti vydat,“ sdělil Právu Sulek.

Ministerstvo práce a sociálních věcí se pokoušelo dohodnout postup šetrný pro děti, ke shodě ale nedošlo. „Je nutno zdůraznit, že děti nejsou vlastnictvím žádného poskytovatele služby,“ uzavřel Sulek, podle něhož může rozhodnout v kauze jedině soud.

Vezmou si i chlapce z Holic

Hlavní argument Holic, aby sourozenci byli pohromadě, však hodlá respektovat i Klokánek. „Nabídli jsme soudu, aby se k nám vrátil i postižený chlapec s tím, že jim dáme větší byt, jednu ošetřovatelku speciálně pro něj a budou všichni pohromadě. Ale budeme se bránit tomu, aby děti, které si u nás zvykly a ohromně se zlepšily, násilím někam stěhovali. Podle psycholožky by jim to způsobilo újmu a mohlo by je to ještě více poškodit. Počkáme na rozhodnutí soudu. Pokud si pro ně pak přijde soudní vykonavatel, nebudeme už moci nic dělat,“ řekla Právu Marie Vodičková, předsedkyně Fondu ohrožených dětí.

Jak dodala, podobný případ už řešili před pár lety a soudce tehdy uznal, že by stěhování dětem způsobilo zbytečné další trauma, takže v Klokánku zůstaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám